Az autót télen ápolni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell az autót télen ápolni?

Auto telen.jpg
A téli hideg nem csak az emberi szervezetet terheli meg. A zord időjárás bizony autónkon is nyomot hagyhat. Egy kis odafigyeléssel és ráfordított energiával azonban elkerülheted a hosszabb távú problémákat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Az autó karosszériája érintkezik leginkább a külvilággal, ennek védelme kiemelten fontos. Sokszor nem is a hideg okozza a legnagyobb gondot, hanem a sózott utakon egy kőfelverődés helye. Ezek a részek sokkal hamarabb kezdenek rozsdásodni. Ha észreveszel ilyet, akkor mindenképpen javíttasd ki a festékhibát.
 2. Télen érdemes többször is beállnod gépkocsiddal a nagynyomású mosóba, és gondot fordítanod arra, hogy az alvázat is alaposan megtisztítsd.
 3. Ha van rá lehetőséged alkalmanként érdemes egy viaszolásra is áldoznod. Nem olyan nagy költségű beruházás, és felvitelével létrejön egy fényezésszigetelő bevonat, mely segít abban, hogy autód könnyebben karbantartsd.
 4. A motortérre is figyelj oda télen, mert ezzel meghosszabbíthatod élettartamát. Tartsd tisztán a motorteret, és rendszeresen fújd be legalább az elektromos részeket vízkiszorító, kenő- és olajozó spray-vel.
 5. Az ajtók és szélvédők körüli gumiszigetelések a hideg hatására ridegebbé válnak, könnyen repedeznek vagy szakadhatnak is. Védelmükre heti rendszerességgel használj szilikonos spay-t, vagy töröld át szilikonzsírral.
 6. Tartsd tisztán a szélvédődet, de ne csak kívül, hanem belül is. A koszos üveg ugyanis sokkal gyorsabban párásodik.
 7. Hidegben az akkumulátor teljesítménye is csökken. Bár napjainkban az akkumulátorok már nem igényelnek olyan nagy törődést, mint korábban, de 3-4 évente érdemes lecserélni.
 8. Ne felejtsd el kicserélni a nyári ablakmosó folyadékot fagyálló folyadékra. Ilyenkor működtesd a rendszert, hogy teljesen kicserélődjön a folyadék, és nehogy később befagyjon.

[szerkesztés] Tippek

 • Szilikonspray helyett a gyógyszertárban kapható glicerint is használhatsz.
 • Érdemes az autóba egy gumiszőnyeget berakni, hogy a megolvadt hó a cipődről ne a kocsi szőnyegét piszkolja be.
 • Télen mindenképpen legyen a kocsiban jégkaparó, kézi seprű, hólapát, esetleg egy kis homok, illetve hólánc. Így felkészülhetsz hosszabb téli utakra is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Autó
 • Nagynyomású mosó
 • Szilikonspray, szilikonzsír
 • Fagyálló folyadék
 • Feltöltött akkumulátor
 • Jégkaparó, kézi seprű, hólapát, homok
 • Előrelátás, odafigyelés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A szlikonspray minősége nem minden esetben megfelelő. Mielőtt használnád, végezz próbafújást. Ha 10 perc után a műanyag elfehéredik, nem pedig jellegzetesen felfényesedik, akkor az nem megfelelő minőségű.
 • Télen a műanyag részek merevvé válnak, egy esetleges ütközés, koccanás után nem ajánlott a hidegben dolgozni rajtunk. A díszrács, mely nyáron könnyen kipattintható, télen darabokra törik.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk