Az üléspozíciót megfelelően beállítani az autóban

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell az üléspozíciót megfelelően beállítani az autóban?

Bár a fekvő üléspozíció kényelmesnek tűnhet, ám sem egészségügyi sem vezetéstechnikai szempontból nem ez a jó beállítás. Ráadásul nem csak az ülés, de fejtámla és a kormány helyes beállítására is törekedni kell annak érdekében, hogy az autóval való közlekedés hosszú távon is kényelmes, s nem utolsó sorban balesetmentes legyen.


[szerkesztés] Lépések

  1. Állítsd be az ülés távolságát és dőlésszögét! A háttámla beállítása akkor megfelelő, ha a vezető a kinyújtott kezének a csuklóját rá tudja helyezni nyújtózkodás nélkül a kormány felső ívére. Könnyebb helyzetben van az az autós, akinek a kormánya tengelyirányban is állítható, mert így a vezető kényelmesebb támladőlést engedhet meg magának.
  2. Állítsd be a fejtámlát! A fejtámla felső széle fejtető magasságban kell, hogy legyen. Ez azért fontos, mert az ütközés esetén fellépő ún. ostorcsapás effektus így tompítható a leghatékonyabban.
  3. Állítsd be az ülésmagasságot! Úgy célszerű beállítani az ülés magasságát, hogy a lehető legtöbbet lássunk a külvilágból. Az új autók vastag tetőoszlopai és nagyméretű tükrei sokat kitakarhatnak az autó környezetéből, holtteret képezhetnek. Törekedjünk arra, hogy minél jobban csökkentsük a holtteret és megfelelő kilátással rendelkezzünk! Az ülésmagasság helyesen akkor van beállítva, ha fejünk és az autó teteje között 3-4 ujjnyi távolság van.
  4. Fogd helyesen a kormányt! A helyes kormányfogás a 9 óra 15 perc állás – azaz a kormányt szimmetrikusan a bal és a jobbszélén kell fogni. Ugyanis így tudunk egy teljes fél fordulatot átfogás nélkül, mindkét irányba tekerni a kormányon, azaz a kormány elengedése vagy átfogása nélkül a legnagyobb kormánymozdulatot végrehajtani. Ez a fél fordulat pont egy gyors kikerülő manővert jelenthet például egy elénk szaladó gyermek esetén, majd gyors visszatérést a saját sávunkba, elkerülve egy komoly balesetet. Egy ilyen manővert egykezes vezetéssel nem valószínű, hogy bárki tökéletesen végre tudna hajtani.

[szerkesztés] Tippek

  • A helyes ülésbeállítás elsőre talán kissé kényelmetlennek tűnik, különösen a fekvő pozíciót kedvelő sofőröknek, ám hosszú távon észrevehető a változás, nem beszélve arról, hogy így végre tisztességesen kilátsz majd a kocsiból.
  • Ha derékfájással küszködsz, használd a gerinctámaszt.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Egy autó, lehetőség szerint állítható üléssel, állítható kormányoszloppal, fejtámlával.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az üléstámla túlzott döntése nem szerencsés, ugyanis a támla fogja meg a testet, amikor vészfékezünk (erről a témáról lásd részletesen a Hogyan kell vészfékezni? című cikkünket. Ha nem tud mire feltámaszkodni a medencénk, akkor a kellő fékerő megteremtése helyett kitoljuk magunkat az ülésből. Nézd meg az autóversenyzőket! Ők is mindig kellően közel ülnek a kormányhoz, biztosan nem véletlenül!
  • Használd a biztonsági övet!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell