Aszalt gyümölcsöt készíteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell aszalt gyümölcsöt készíteni?
Az aszalás, vagyis a napsugarak felhasználása a gyümölcs szárítására az egyik legősibb tartósítási módszer, melynek eredménye a tápanyagdús és nagyon finom aszalt gyümölcs. Az aszalásnak is megvan a megfelelő időszaka (legalább 30 fok és száraz idő), így nem árt nézi az időjárás-jelentést, mielőtt belekezdünk.
[szerkesztés] Lépések
- Készíts elő egy aszaló tálcát vagy használhatunk lazán szőtt textilt is jó erősen egy fakeretre tűzve.
- Akkor gyűjtsük be a gyümölcsöket, amikor már majdnem túlérettek. Hibátlan gyümölcsöket használjunk.
- Ha meleg a naptól, hagyd lehűlni, majd mosd meg, magozd ki és hámozd meg (ha szükséges), majd vágd vékony szeletekre. A vékonyra vágott gyümölcs gyorsabban aszalódik. Próbáljuk meg egységes vastagságúra vágni, hogy egyformán aszalódjanak.
- Előzd meg a gyümölcs barnulását.
- Merítsd a gyümölcsöket sós vízbe. 3 liter vízhez használj 5 evőkanál fimon szemcséjű sót. Majd vedd ki és szárítsd meg a gyümölcsöket.
- Az almát és a sárgabarackot fehérítheted, ha a szeleteket 5 percig gőzölöd, majd jéghideg vízbe teszed.
- Az is segít a barnulás ellen, ha az őszibarackot, ananászt vagy a banánt egy bögre cukor, 3 bögre víz és 1 bögre méz keverékébe mártogatod.
- Mártsd a gyümölcsdarabokat meleg víz, ananászlé és citromlé keverékébe.
- Keverj össze 2 evőkanál aszkorbinsavat (C-vitamint) 4 bögre vízzel – ez bármely gyümölcs esetén használható.
- A gyümölcsdarabokat úgy helyezd el az aszalótálcán, hogy azok ne érintkezzenek.
- Tegyél egy üveglapot a tálcára. Így intenzívebb lehet a napsugárzás hatása. Arról azonban győződjünk meg, hogy elég a légmozgás a gyümölcsök számára.
- Kettő-négy napra hagyjuk a napon a tálcát. A tényleges idő a gyümölcstől és a körülményektől nagyban függ.
- Ha esik, vidd be a tálcát, illetve esténként is, hogy megelőzd, hogy pára gyűljön a gyümölcsökre.
- Egyenlítsük ki az aszalt gyümölcsöket a szárítást követően. Néhány darab szárazabb, mások nedvesebbek maradnak az aszalást követően. Ezt azonban kiegyenlíthetjük úgy, ha összekeverjük őket, és néhány napra papírzacskóba tesszük, és kiakasztjuk a szárítókötélre. Napi egy-két alkalommal rázzuk meg a zacskó tartalmát.
- Az aszalt gyümölcsöket tegyük olyan tárolóedénybe, amit szorosra tudunk zárni. Ha sötét, hűvös helyen tároljuk, legalább 6 hónapig jó marad.
- Az első hetekben rendszeresen ellenőrizd, nincs-e benne penészedő darabka, s ha igen, azt távolítsd el.
[szerkesztés] Tippek
- Kis adagokban tároljuk, így ha egy adag tönkre is megy, nem az egész veszik kárba.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- aszaló tálca vagy keretre erősített textil
- gyümölcs
- kés
- a barnulást megakadályozó hozzávaló
- tárolóedény
- papírzacskó
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ne aszaljunk olyan helyen gyümölcsöt, ahol nagy a légszennyezettség.