Almakompótot készíteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell almakompótot készíteni?
Az almakompót nagyon ízletes csemege, ráadásul például az epebetegek is fogyaszthatják, szemben a friss gyümölccsel. Az elkészítése igen egyszerű, ráadásul csak néhány percet vesz igénybe, ezért nem csak konyhatündéreknek ajánljuk.
[szerkesztés] Lépések
- A megmosott almát hámozzuk meg, majd vágjuk kockára! A magokat is távolítsuk el!
- Tegyük oda főni! Annyi vizet öntsünk az almára, hogy ellepje azt!
- Ízesítés: A kompóthoz adjunk szegfűszeget (lehetőleg egészben), fahéjat (inkább rudat válasszunk az őrölt fahéj helyett) és cukrot! A cukrot aszerint adagoljuk, hogy mennyire savanykás az alma.
- Addig főzzük, amíg majdnem teljesen puha lesz az alma! Miután levettük a tűzről, még egy kicsit puhulni fog, így nem kell addig főzni, míg teljesen puha lesz.
[szerkesztés] Tippek
- A kompót még finomabb lehet, ha egy kis citrommal vagy vaníliarúddal ízesítjük. Előbbinek a vékonyan levágott héját és a levét adjuk hozzá a forrásban lévő almához!
- Körtéből és birsalmából is hasonlóan készíthetünk kompótot. Előbbi gyorsabban, utóbbi lassabban puhul meg, mint az alma.
- Epebetegek is fogyaszthatják.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Alma
- Fűszerek: szegfűszeg, fahéj, cukor, vaníliarúd
- Citrom
- Víz
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Az alma nagyon gyorsan megpuhul, figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl!
[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek
- Nagymama receptje
- Mindmegette.hu: Almakompót
- Nosalty.hu: Almakompót