Adventi koszorút készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell adventi koszorút készíteni?

Advent.jpg

Az adventi koszorú a karácsonyvárás egyik eszköze, amelyen mindig egyre több égő gyertya jelzi az ünnep közeledtét. Az alábbiakban bemutatjuk a katolikus hagyománynak megfelelő változatot, de egy modernebb koszorú elkészítéséhez is adunk tippeket.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Hagyományos adventi koszorú

 1. A fenyőágat (vagy más örökzöldet) vágd fel kisebb ágakra, amelyeket könnyen az alapra lehet illeszteni.
 2. A koszorúalapra helyezz pár kisebb fenyőágat, és a szára köré tekerj szorosan egy darab drótot, hogy rögzítsd. Egy másik módszer, ha a drótból kisebb darabokat vágsz és U alakban meghajlítod, majd ezzel tűzöd a fenyőágat az alaphoz.
 3. A következő fenyőágat az első fölé helyezd úgy, hogy az első ág végei kilógjanak, de a szárát (és a drótot) eltakarja a második ág. Ezt is rögzítsd.
 4. Haladj így tovább, míg a körbe nem érsz a koszorúalapon. Az utolsó ágat, ágakat az első alá szúrd be.
 5. Fogj három lila és egy rózsaszín (vagy négy fehér) gyertyát, és vágj le 4*2 darab egyenes, nem túl hosszú drótot. Ezeknek a végét forrósítsd fel, majd szúrd a gyertyák aljába (mindegyik aljába kettőt-kettőt – ha vékony gyertyával dolgozol, egy drót is elég, de akkor hosszúnak kell lennie).
 6. A „megdrótozott” gyertyát rögzítsd szorosan a fenyőágakkal borított koszorúra úgy, hogy a két drótot alul összecsavarod. (Ha egy drótot szúrtál a gyertyába, csavard körbe a koszorún.) A gyertyák egymástól egyenlő távolságra helyezkedjenek el.
 7. A gyertyák közé köss lila szalagot.

[szerkesztés] Modern adventi koszorú

Adventi koszoru modern.jpg
 1. Döntsd el, milyen színű koszorút szeretnél. Ennek megfelelően szerezd be az alapanyagokat – az alapot, a gyertyákat, a díszítőelemeket (pl. terméseket, szalagokat, gyöngyöket).
 2. Helyezd el az alapon a gyertyákat. Ez nem csak a hagyományos módon történhet, hanem teheted egymás mellé mind a négy gyertyát, vagy kettőt-kettőt egymással szembe, esetleg hármat egymás mellé és a negyediket ezekkel szembe. Rögzítsd mindegyiket ragasztópisztollyal vagy dróttal (a fent leírt módon).
 3. A gyertyák mellé rendezd el először a nagyobb díszeket (pl. masni, toboz). Mielőtt a helyére ragasztanád, próbálj több díszt is a helyére, kísérletezd ki a lehető legjobb képet az összhatás szempontjából. Ha tetszik, amit látsz, ragaszd a helyükre a díszeket.
 4. Ezután jönnek a kisebb díszek (pl. szárított termések, gyöngyök, bogyók, apró, festett szalmadíszek). Ezeket is egyesével ragaszd a koszorúalapra, illetve a többi díszhez.
 5. A díszítőelemekkel beboríthatod a koszorút, de az is elegendő, ha csak a gyertyák környékét hangsúlyozod velük.
 6. Ha úgy érzed, tovább már nem tudod fokozni a látványt, távolítsd el a ragasztóanyag vékony szálait, majd fújd le az egész koszorút színtelen lakkal (a gyertyák kivételével!).

[szerkesztés] Tippek

 • A katolikus hagyomány szerint az advent színe a lila, ami a bűnbánatot jelképezi. Ezért kell a négy fehér gyertya mellé lila szalagot tenni, vagy a koszorút három lila és egy rózsaszín gyertyával díszíteni. Utóbbi esetben két lila gyertya után egy rózsaszínt kell meggyújtani – ez a közelgő ünnep felett érzett örömöt jelképezi – majd advent utolsó vasárnapján ismét egy lila gyertya jön.
 • Az első gyertyát advent első vasárnapján (esetleg az előtte való szombat estéjén) kell meggyújtani, majd minden hétvégén eggyel nő a meggyújtott gyertyák száma. A negyedik gyertya a karácsony előtti hétvégén gyúl ki. A négy gyertya így a karácsonyig hátralévő idő múlását mutatja, emellett az egyre több gyertyaláng a közelgő ünnep fényének növekedését is jelzi.
 • A modern adventi koszorút kiválthatod asztaldísszel is, amely négy gyertyát tartalmaz – például egy tálon szépen elrendezve, díszekkel körbevéve.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A hegyes drót és a ragasztópisztoly nem játékszer! Az adventi koszorú készítésénél is fokozottan ügyeljünk testi épségünkre!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Koszorúalap
 • Fenyőág vagy más örökzöld
 • Gyertyák (a hagyományos adventi koszorúhoz négy fehér vagy három lila és egy rózsaszín)
 • A rögzítéshez drót, ragasztópisztoly
 • Szalag, a modern koszorúhoz más díszítőelemek tetszés szerint (szárított termések és gyümölcsök, tobozok, gyöngyök, masnik stb.)

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki