Adománybolton keresztül segíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell adománybolton keresztül segíteni?

Charityshop.jpg

Az adományboltok, azaz a charity shop-ok egy olyan speciális üzleti modell alapján működő társadalmi vállalkozások, melyek fő célja, hogy segítsék a rászorulókat. Mindezt úgy tudják kivitelezni, hogy a minimális szinten tartott fenntartási költségek mellett az olcsón értékesített adományok bevételét jótékony célra fordítják. Ebbe a folyamatba többféleképpen is be lehet csatlakozni. Lássuk, hogyan tudunk adománybolton keresztül minél többféleképpen segítséget nyújtani?


[szerkesztés] Lépések

 1. Terepszemle, informálódás: nézz szét, hogy a közeledben milyen adományboltok vannak, amelyeket meg is látogathatsz a felmerülő kérdéseiddel. Mielőtt bármilyen adománnyal, felajánlással vagy önkénteskedéssel segítenél, mindenképpen beszéld meg a boltokkal, mit képesek fogadni.
 2. Adakozóként:
  • Tárgyak: a már nem használt, de jó állapotban lévő holmijaidat, mint ruhákat, háztartási gépeket, bútorokat, játékokat, dekorációt és egyéb használati tárgyakat szívesen fogadnak a charity shopok. Tisztán, rendszerezve add le ezeket.
  • Szolgáltatások: amennyiben tudsz segíteni például bútorok házhozszállításában vagy cipekedésben, raktárhelyiség felajánlással, esetleg tudsz különórát tartani valamilyen tantárgyból, profiluktól függően azt is szívesen fogadják a boltok. Érdeklődj az adományboltokban, mire van lehetőség.
 3. Önkéntesként: többek között a nagy mennyiségben bejövő adományok rendszerezését, kipakolását vagy a takarítást is lehet önkéntesként végezni.
 4. Vásárlóként:
  • Tapintatos vásárlási szokásokkal: vásárlóként, amennyiben nem vagy rászorulva, inkább olyan portékákat válassz, melyekből sok van, vagy régóta ott állnak. Így a bevételt növeled, viszont nem viszel haza olyan dolgot, amire másoknak nagyobb szüksége lenne, de egy hagyományos boltban már nem tudnák megvásárolni.
  • Vevőként jót teszel, ha időnként benézel egy-egy ilyen boltba, hogy növeld a bevételüket.


[szerkesztés] Tippek

 • Célzott gyűjtéssel is segíthetsz, ugyanis egyes adományboltok adott profil alapján segítik a rászorulókat. Van, amelyik főleg oktatási tevékenységeket támogat, vagy a hajléktalanokon segít a bevételeiből. Vannak olyan boltok, ahol az eladók maguk is rászorulók.
 • Esetleges gardróbfrissítéskor évszaknak megfelelően csomagold el a már nem használt ruháidat, melyeket mindig aktuálisan leadhatsz.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • jó minőségű adományok
 • autó


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mivel a legtöbb adománybolt véges raktárhellyel rendelkezik, ezért a ruhákat, cipőket mindig aktuálisan, az adott évszaknak megfelelően add le.
 • Csak olyan tárgyakat, ruhákat ajánlj fel, melyek még igényesek, jók és használhatóak.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó