Leszoktatni a babát a szopásról

Innen: Hogyankell.hu

(Abbahagyni a szoptatást szócikkből átirányítva)

[szerkesztés] Hogyan kell leszoktatni a babát a szopásról?

Szoptatas.jpg

Az anyatej pótolhatatlan a gyermek számára. A szoptatás erősíti a kötődést anya és gyermeke között, emellett érzelmileg és egészségileg is hasznos a babának. Ezért lehetőség szerint addig szoptassunk, amíg csak lehet.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szoptassunk, amíg csak lehet! Az Egészségügyi Világszervezet javaslata szerint a gyermeknek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kell adni, egy éves koráig túlnyomórészt, de akár két éves koráig is szoptathatjuk. A szoptatás fontos, mert:
  • erősíti a gyerek immunrendszerét,
  • az anyatej létfontosságú vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz,
  • csökkenti többek között a vérszegénység, a felső légúti és emésztőrendszeri, daganatos betegségek, egyes beszédhibák és az elhízás kialakulásának esélyét is.
 2. A babának fél éves koráig kizárólag anyatejet adjunk, más folyadékra sincs szüksége.
 3. Fél éves kor körül kevés főzelékkel, gyümölcspéppel egészíthetjük ki az étrendjét. A szoptatást továbbra is a gyermek igényének megfelelően folytassuk, ne használjunk elválasztó tápszert vagy tehéntejet – nincs rá szüksége.
 4. A más étel iránti érdeklődés nem óraműpontossággal érkezik a babáknál, ezért ne erőltessük. Fél éves kora körül kezdjük el kínálgatni, de ha még nem kíván más ételt, hagyjuk rá, és próbáljuk meg egy-két hét múlva újra.
 5. Hét-nyolc hónapos korukban már általában meg tudunk etetni egy babát egy teáscsészényi főzelékkel.
 6. Általában 22 hónapos korában kezd elmaradozni a szopás.
 7. Ne feledjük, hogy az elválasztás inkább a baba döntése, mint az anyáé. A gyermekünk egyéni igényeire figyeljünk, ne arra, amit mások mondanak.
 8. Ha egészségügyi okból vagy kényelmetlenség miatt szeretnénk leválasztani a babát, először is fontoljuk meg, hogy valóban szükséges-e, és hogy mit kockáztatunk ezzel:
  • Az anyatejet semmilyen elválasztó tápszer nem pótolja, sem pedig a tehéntej. Az anyatej összetétele a gyermek igényeihez igazodva változik, tartalmaz élő immunanyagokat, friss és steril.
  • Az anyatej nem vált ki allergiát, ezzel szemben a tápszer kiválthat, különösen, ha a baba hajlamos rá vagy életének első heteiben már kapott tehéntejfehérje alapú tápszert.
  • A tápszer jelentős többletköltséget jelent.
 9. Ha mindenképpen a korai elválasztás mellett döntünk, s választanunk kell az elválasztó tápszer és a tehéntej között, még mindig inkább az elsőt válasszuk.

[szerkesztés] Hozzátáplálás

 1. Egyszerre egy új ételféleséggel próbálkozzunk, minden újabbal várjunk négy-öt napot. Kezdetben csak kis mennyiséget, 10-20 grammot adjunk.
 2. A gyümölcs- és zöldségfélék mellett megpróbálkozhatunk különféle gabonákkal (rizs, búza, rozs) is – de négy hónapos kor előtt semmiképp.
 3. A gyümölcsöt kezdetben lé, majd pép formájában adjuk, kezdetben almát, őszibarackot, majd sárgadinnyét, meggyet, cseresznyét.
 4. A főzelékféléknél a burgonyával kezdjünk, majd fokozatosan jöhet a sárgarépa, cékla, saláta, sütőtök, brokkoli, spenót és zöldborsó is.
 5. Figyeljünk arra, hogy ha a családban van allergiás beteg, a leggyakoribb allergéneket (tehéntej, tojás, apró magvas gyümölcsök) csak egyéves kor után adjunk a gyermeknek.
 6. Soha ne erőltessünk semmilyen ételt a babának!
 7. Igény szerinti szoptatást kövesse az igény szerinti etetés/evés.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a baba harapdálja a bimbót, csak játszik vele, erről le lehet szoktatni, emiatt ne hagyjuk abba a szoptatást.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • a baba igényeire figyelni, nem arra, hogy mit mondanak mások

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Amikor fogzik a baba, lehet, hogy abbahagyja a szopást. Ilyenkor egy ideig pohárból adjuk neki a lefejt anyatejet, amíg újra vissza nem kívánkozik a mellre.
 • Tehéntejet 12 hónapos kor alatt egyáltalán ne adjunk.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag