A nyersetetést (BARF) alkalmazni kutyáknál

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell A nyersetetést (BARF) alkalmazni kutyáknál?

BARF.jpg

A nyers ételek fogyasztása egyre több követőre tesz szert, akár az emberek fogyasztási szokásait vesszük figyelembe, akár az állatok etetését. Egy előző cikkünk foglalkozott már a kutyák helyes etetésével, de a BARF szó egyre gyakoribbá válásával szót kell ejtenünk a nyersetetésről és annak helyes alkalmazásáról is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mit jelent a BARF? A B.A.R.F. étrendet világszerte egyre többen alkalmazzák. A kutyák fejlődése az elmúlt évezredekben alig változott, fogazatuk egy ragadozóé, emésztőrendszerük rövid, gyomruk rendkívül savas környezete mind azt bizonyítják a nyersetetés hívei szerint, hogy a kutyák nyers zöldségek, csontok és hús emésztésére rendeződtek be. Kedvencünknek tehát elsősorban állati eredetű fehérjékre, csontokra, zsiradékokra van szüksége.
 2. Csontos húsok aránya a BARF étrendben: A nyersetetés szabályai szerint a kutyák étrendjében 40-50%-ot kell, hogy kitegyen ez az összetevő. A csontból a megfelelő mennyiségű kalciumra, míg a porcos, inas, velős részekből fehérjéket, ásványi anyagokat, nyomelemeket tud kinyerni háziállatunk. A csont rágása ezen kívül a fogak tisztán tartását is szolgálja.
 3. Csont nélküli húsok aránya: Körülbelül 30-40%, és természetesen itt is nyers húsról beszélünk. Ez a legfőbb fehérjeforrás a nyersetetéssel táplált állatok számára.
 4. Belsőségek aránya: 5-10%, amelyből a vitaminokat hasznosítja kedvencünk szervezete. Belsőséget nem minden etetés kell, hogy tartalmazzon, vigyázni kell, nehogy túl nagy mennyiségben adjuk.
 5. Zöldségek és gyümölcsök: 10-20%-át tehetik ki az étrendnek, de mivel kutyánk alapvetően ragadozó, ezek emésztése is nehezebb számára. A bennük lévő rostokat, vitaminokat és antioxidánsokat nyeri ki a szervezet.
 6. Milyen ételmennyiség ajánlott a BARF szabályai szerint? Fontos tudni, hogy minden kutya más és más, így a szükségleteik is különbözőképp alakulnak. A fenti felsorolásban említett százalékos arányok csak javaslat jellegűek. Általánosságban elmondható, hogy a kutya napi ételmennyisége az állat testsúlyának 2%-a legyen, amit ajánlatos két részletben szervírozni. Természetesen a kutya aktivitásától függően ezt a százalékos arányt némiképp módosíthatjuk.

[szerkesztés] Tippek

 • A tápos etetésről a nyersetetésre való átállás legyen következetes. Érdemes a nyers hús adását kisebb adagokban kezdeni, így fokozatosan tud hozzászokni kedvencünk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egy, vagy több kutya
 • Nyers csont, hús, zöldség
 • Kellő odafigyelés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A BARF étrendnek nagyon sok követője és ellenzője akad. Mielőtt áttérünk a nyersetetésre, olvassunk utána alaposan a módszernek!
 • Etetés után mindig alaposan mossunk kezet, és mossuk el az előkészítéshez szánt eszközöket is!
 • Főleg a meleg, nyári időszakban nyers húst és csontot ne tartsunk sokáig a hűtőn kívül! Lehetőleg egyszerre csak egy napi adagot olvasszunk ki a fagyasztóból.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Csodacsontbarf, JViki