A menedzserbetegségeket felismerni és kezelni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a menedzserbetegségeket felismerni és kezelni?

Menedzserbetegseg.jpg

A vezető, felelős beosztásban lévő embereknek – jellemzően férfiaknak – talán még nagyobb „stresszadaggal” kell megküzdeniük a munkahelyükön, mint az átlagembereknek. A menedzserbetegségek kialakulásának legfőbb oka is a krónikus stressz hosszan tartó fennállása. A tipikus menedzserbetegségek mint a magas vérnyomás, a gyomorfekély, az elhízás és a depresszió azért alakulnak ki, mert a stressz mértéke és ideje olyan nagyfokú, hogy a szenvedő alany nem képes megfelelően kezelni azt, vagy eleve csökkent a stressztűrő képessége. Ezek a problémák természetesen nemcsak vezetők, hanem más okok miatt stresszes életet élő vagy stresszre hajlamos embereknél is jelentkezhetnek. Cikkünkben bemutatjuk az egyes „betegségek” kiváltó okait, és tanácsokat adunk a megelőzésükhöz.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A menedzserbetegségek kiváltó okai

 1. Magas vérnyomás: a stresszes életmódon kívül a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlzott koffeinbevitel, valamint az egészségtelen táplálkozásból (pl. túl sok só vagy fehérje fogyasztása) eredő problémák (pl. magas koleszterinszint, májprobléma) váltják ki. A magas vérnyomás általában tartós is marad, amennyiben a kiváltó okok hosszú távon is fennállnak.
 2. Gyomorfekély: a folyamatos pszichés terhelés mellett a rendszertelen, napi egyszeri/kétszeri, gyors étkezés – többek között a kiadós esti, fűszeres ételek fogyasztása –, valamint az éhgyomorra történő erős kávé megivása nagyban hozzájárul a kialakulásához. Emellett a túl hideg vagy túl forró italok sem tesznek jót, mert ezek túlzott savtermeléshez vezetnek, amely szintén növeli a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. A túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás szintén növeli ezt a kockázatot.
 3. Elhízás: a nagy mennyiségű bevitt kalória okozza, ugyanis a szervezet a felhasználatlan kalóriát zsír formájában tárolja el. Az egészségtelen táplálkozás mellett a mozgásszegény életmód járul még a túlsúly kialakulásához. A túlsúly nem betegség, azonban sok súlyos problémát okozhat a későbbiekben, mint például cukorbetegséget, magas vérnyomást, érelmeszesedést, ízületi porckopást, agyvérzést, köszvényt, depressziót, epehólyag betegséget, szívinfarktust.
 4. Depresszió: a stresszes életmód mellett a túlsúly is kiválthatja. Tünetei: lelkiismeret és kötődések ellenére érzett kielégítetlenség érzése, érzelmekre való képtelenség, továbbá szomorúság, amely nem része a normális életnek és jól elhatárolható a sérelmekre vagy stresszre adott érthető válaszoktól.

[szerkesztés] A menedzserbetegségek megelőzése

 1. Hogyan előzzük meg a magas vérnyomást?
  • Fogyasszunk megfelelő ételeket! Sószegény, de káliumban és magnéziumban gazdag ételek (pl. magvak, gabonafélék, spenót, szójabab), valamint Omega-3-ban és lecitinben gazdag táplálékok fogyasztása javasolt a magas vérnyomás elkerüléséhez. Omega-3 zsírsavak például halakban, lenmagban, diófélékben, a brokkoliban és a zöldbabban találhatóak, a lecitin fő forrása pedig a szójaolaj és a napraforgóolaj.
  • Mozogjunk rendszeresen! Hetente legalább 3x40 percet szánjunk testmozgásra, akár a szabadban, akár egy edzőteremben.
 2. Hogyan csökkentsük a gyomorfekély kialakulásának kockázatát?
  • Ne legyen üres a gyomrunk! Naponta inkább többször (5-6 alkalom), és kevesebbet étkezzünk, amelyre szánjunk elég időt!
  • Fogyasszunk egészséges ételeket! A gyomorfekély elkerülésére a könnyű, fűszerszegény ételekből és savanyított tejtermékekből álló menü ajánlott.
 3. Hogyan kerüljük el a túlsúlyt?
  • Étkezzünk megfelelően! A napi 5-6 kisebb étkezéssel csökkenthetjük az állandó éhségérzet kialakulását, ezzel pedig csökkentjük a kontroll nélküli kalória-bevitelt.
  • Mozogjunk! A heti minimum 3x40 perces testmozgás segít a felesleges zsír elégetésében.
 4. Hogyan tegyünk a depresszió ellen?
  • Beszéljünk a problémáinkról! Családtagjainknak, barátainknak beszélhetünk az esetleges problémáinkról, félelmeinkről, így csökkenthetjük a bennünk lévő szorongást, nem halmozódnak fel bennünk az aggodalmaink, problémáink megoldásához is kaphatunk tanácsokat, konkrét segítséget.
  • Kapcsolódjunk ki! Fontos, hogy időnként félre tegyük a munkát és a gondokat, szakadjunk ki a megszokott környezetből, kapcsolódjunk ki, szerezzünk új élményeket, töltődjünk fel!
  • Mozogjunk rendszeresen! A heti legalább 3x40 perc testmozgás a depresszió elkerülésében is segít.

[szerkesztés] Tippek

 • Relaxáljunk napközben 2x20 percet! Érdemes például ebéd után és a munkából hazamenet előtt relaxálnunk – így nem visszük haza a munkahelyen összegyűlt feszültséget. A relaxáció segít a magas vérnyomás, illetve a depresszió leküzdésében.
 • Kényeztessük magunkat! Hetente legalább 2-3 órát szánjunk masszázsra, szaunázásra vagy relaxációs fürdőre. Ez szintén hozzájárul a magas vérnyomás, illetve a depresszió elkerüléséhez.
 • A helicobacter pylori baktérium szaporodását – amely oka lehet a gyomorfekély kialakulásának – megfelelő szájápolással és méz fogyasztásával előzhetjük meg.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • a felsorolt tanácsok betartása

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Hazánkban ma másfélszer annyi 35-40 éves és kétszer annyi 40-50 éves férfi hal hirtelen halált, mint a 80-as években! Ugyanis főként férfiak hajlamosak arra, hogy legyintsenek az intő jelekre és nagyrészt ilyen korú férfiak dolgoznak közép és felső-vezető beosztásban.
 • Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, a szénsavas italokat és a dohányzást! Ezek a gyomorfekély kialakulásának legfőbb okai közé tartoznak!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Dr. Kacsó Kornélia