A homofób szülőkkel "bánni"

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a homofób szülőkkel „bánni”?

Rájönni arra, hogy a saját szexuális identitásod más, mint másoké, önmagában elég nehéz dolog. De még nehezebb, ha tudod, hogy a szüleid rosszul fognak erre reagálni. Ha a szülők korábban már igazolták, hogy homofóbok, biztosan felmerült benned, hogy esetleg eltitkolod előttük homoszexualitásodat. Sokan tesznek így, de ha te mégsem szeretnéd ezt, íme néhány tipp, amivel talán sikerül normálisan beszélni erről a szüleiddel.

[szerkesztés] Lépések

 1. Fontos, hogy felmérd a következményeit annak, ha őszinte vagy! Ha például még mindig egy fedél alatt laksz a homofób szüleiddel, ez sokkal nehezebb lehet, mint gondoltad. A homoszexualitást elutasító szülők talán elég drámaian fognak reagálni arra, hogy a gyermekük meleg, így fel kell készülnöd erre. Ha egy fedél alatt élsz velük, lehet, hogy eltiltanak a barátaidtól, akik „rossz hatással” vannak rád (vagyis elfogadóak, toleránsak). Lehet, hogy sírni fognak, mérgesek lesznek, sőt, talán olyanokat is mondanak, amit még ők sem gondolnak komolyan, például, hogy „Nem vagy a fiam” vagy „Nem akarjuk, hogy a pokolra juss.”. Ez bizonyára elég fájdalmas lesz neked.
 2. Tudd, hogy ez a te életed, csakis a tied. A te felelősséged, hogy megéld, és nem másé. Ha úgy döntesz, hogy megosztod a hírt a szexuális irányultságodról a szüleiddel, az ő reakciójuk, bármily drámai vagy intenzív is legyen, nem szabad, hogy hasonló reakciót váltson ki belőled. Nem szabad elfelejtened, hogy ez a te életed, és a szüleid nem tudják megakadályozni, hogy úgy élj, ahogy te akarod – hacsak nem engeded nekik, hogy ezt tegyék. Ha azonban még mindig az ő lakásukban élsz, igenis van beleszólásuk abba, hogy mit teszel, így erre légy felkészülve. Talán ez az az idő, amikor ideje elköltöznöd. Ha még nem vagy kész arra, hogy egyedül élj, talán nem ez a megfelelő időszak, hogy elmondd a szüleidnek, hogy mi a helyzet.
 3. Légy kedves és együtt érző. A szüleid talán rosszul reagálnak, talán szomorúak lesznek vagy zavartak. Talán tagadni akarják majd a valóságot. Bármi legyen is, ne feledd, hogy szeretnek téged, és a legjobbat szeretnék a számodra. Talán összedőlt az általuk elképzelt jövőkép a számukra, az, hogy esküvőd legyen, unokáik legyenek. Biztosan nehéz számukra ezek nélkül elképzelni a jövőt. Próbáld őket megvigasztalni, és megmagyarázni nekik, hogy a dolgok nem olyan sötétek, mint azt gondolják, és ma már akár a homoszexuális pároknak is lehet gyerekük.
 4. Tiszteld a vallási nézeteiket. Ha a kifogásaik, fájdalmuk vallási alapokon nyugszik, meg kell értened, hogy ezt nem tudod megváltoztatni, és nem kaphatod meg a jóváhagyásukat. Azt gondolják, hogy akkor cselekednek jól, ha elutasítják a homoszexualitást. Ezen nem lehet változtatni, és az sem segít, ha támadod a nézeteiket.
 5. Ne gondold, hogy jóváhagyást kapsz tőlük, de tedd világossá, hogy az engedélyükre nincs is szükséged. Talán megkérdezik tőled, mit értesz jóváhagyás alatt, és amikor elmondod nekik, biztosítanak róla, hogy az soha nem fog megtörténni. Gyakran hasznos lehet, ha azt mondod, hogy „Addig, amíg nem mondjátok nekem egyértelműen, hogy jóváhagyjátok a másságomat, tudni fogom, hogy nem, és ezt megértem.” Talán a szüleid megpróbálják megtiltani, hogy meleg légy. Ne vitatkozz vagy harcolj velük, ez nem fog segíteni. Ehelyett mondd meg nekik, hogy „Nem kérek engedélyt, nem várom el a jóváhagyásotokat, csupán azt remélem, hogy elfogadjátok és toleránsak lesztek.”
 6. Tedd számukra lehetővé, hogy reagáljanak, válaszoljanak a kérdéseidre. Tisztelettel hallgasd őket. Mindig finoman, kedvesen válaszolj nekik, de határozottan is, hogy lássák, nem inogsz meg. Nem baj, ha sírsz, de ne légy határozatlan. Ha úgy tűnik, habozol, azt hihetik, hogy képes lehetsz „megváltozni”. Márpedig a homoszexuális viselkedés korlátozható ugyan, de megváltoztatni, megszüntetni nem lehet. Ha reményt adnál nekik, az kegyetlen lenne, és még tovább tartana, míg esetleg elfogadják.
 7. Tudd, mikor elég. Amikor elmondtad nekik, amit el kellett mondanod, és ők is elmondták, amit akartak, elég volt arra a napra. Hagyd kicsit magukra, hogy beszélgethessenek, és reménykedj abban, hogy végül rendben lesz újra a kapcsolatotok. De bármi is történjen, a fontos, hogy őszinte voltál.
 8. Hagyj nekik időt! Néha az embereknek csak időre van szükségük, hogy megbékéljenek a dolgokkal. Ne várd, hogy a legközelebbi alkalommal minden rendben lesz – bizonyos ideig még biztosan erőltetett, kényelmetlen lesz ez az egész. Ha még nagyon feszült a viszony, ne találkozzatok személyesen, tartsátok a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon. Próbáld meg, hogy nem minden alkalommal erről beszéljetek. Beszéljetek „ártatlan” témákról inkább, így reményt adsz a szüleidnek, hogy továbbra is lehet veled egyszerű, normális beszélgetéseket folytatni.
 9. Készülj fel a legrosszabbra. Ha ultimátumot adnak számodra, tudnod kell, mit fogsz válaszolni. Ha eljátszod, hogy nem vagy meleg, akkor a jövőben is rendben lesz a kapcsolatotok. Ha továbbra is ragaszkodsz a tervedhez, hogy tudják, mi a helyzet, talán búcsút kell nekik mondanod – legalábbis egy időre. De továbbra is küldhetsz nekik e-mailt vagy felhívhatod őket, hogy szereted őket. Lehet, hogy más családtagokat érdemes bevonni, hogy segítsenek neked.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne add fel! Ha nem is válaszolnak sokáig, és kizárnak az életükből, ne add fel. Előbb-utóbb talán megtörik a jég.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • türelem
 • empátia
 • kitartás
 • erő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A homoszexualitás nem betegség, és nem is lehet „kigyógyulni” belőle, ezt számukra is tedd érthetővé.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag