A hajat dúsabbá tenni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a hajat dúsabbá tenni?

Dus haj.jpg
Dús hajra minden ember vágyik, ugyanakkor sajnos nem mindenkinek adatik meg. Azonban van néhány olyan trükk, amellyel optikailag megnövelhetjük a haj tömegét, emellett számos módszer van arra is, hogy valóban dúsabbá tegyük a hajunkat. Így senkinek nem kell lemondania az álomfrizuráról.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hajdúsító módszerek:
  1. B vitamin és vas: Mind a B vitamin, mind a vas fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és dús legyen a hajunk. B vitaminban gazdag például a barna rizs, a különböző csírák és a gabonafélék. Vasban gazdagok például a húsfélék (a marha, a disznó, a bárány, a baromfi és a hal is), emellett érdemes a tenger gyümölcseit (pl. kagyló, osztriga) is felvenni az étrendünkre.
  2. Együnk kölest! A köles segíti a hajnövekedés beindítását. Kb. 2-3 hónap múlva lehet érezni a hatását. A fogyasztás előtt egyszerűen főzzük meg!
  3. Masszázs: A fejbőr masszírozása serkenti a vérkeringést, és így a haj növekedését is.
  4. Növényi illóolajok: A növényi illóolajok (pl. kamilla, levendula, rozmaring és kakukkfű) szintén segítik a haj dúsítását. Fejmasszázskor a választott illóolajból 10-20 cseppet dörzsöljük be a fejbőrbe az ujjainkkal, a samponunkba pedig keverjük 3-5 cseppet! Saját hajpakolást is készíthetünk: 5-10 csepp illóolajat keverjünk össze napraforgó-, olíva- vagy ricinusolajjal! Alaposan kenjük be a hajunkat az így kapott pakolással, csavarjuk törölközőbe, majd hagyjuk állni 30 percet! Ezután a szokásos módon mossuk meg a hajunkat!
  5. Hajápolás: Ügyeljünk arra, hogy megőrizzük hajunk egészségét! Kerüljük például az olyan frizurákat, amik nagyon húzzák a hajat (pl. szoros lófarok, konty), és használjuk minél kevesebbszer a hajszárítót! Emellett a törölközővel is bánjunk óvatosan: ne csavarjuk vagy húzzuk a hajat, ehelyett óvatosan nyomkodjuk át, hogy ne sérüljenek a szálak!
 2. Optikai dúsítás: Ha a hajdúsító módszerek bevetése után még mindig nagyobb sörényre vágyunk, érdemes bevetni azokat a trükköket, melyek optikailag dúsítják a hajkoronát. Ehhez a következő lépéseket kövessük:
  1. Hajvágás: Egy jó frizura nagyon sokat segíthet abban, hogy dúsabbnak tűnjön a hajunk. A hosszú haj például nem feltétlen jó választás, mert a súlya miatt lelapulhat a haj, amitől kevesebbnek látszik. Ehelyett érdemes egy középhosszú frizurát választani. A frufru és a lépcsőzetes vágás is megnövelik a haj tömegét. Még egy jó trükk, ha a felső réteg alatti hajszálakat rövidebbre vágjuk, ezek ugyanis megtartják a felső réteget, és így nem esik össze a frizura.
  2. Göndör tincsek: Nem feltétlen kell nagyon göndör hajat választani, már a laza hullámok is jelentősen megnövelik a haj tömegét. Otthon is elkészíthetjük a frizuránkat hajcsavarók segítségével. Ha tartós eredményre vágyunk, minden tincset kenjünk be rögzítő hajhabbal, mielőtt felcsavarnánk! Ha kiszedtük a hajcsavarókat, csak az ujjainkkal fésüljük át a frizuránkat, mert a kefével a hullámokat is kifésülhetjük.
  3. Sötét hajszín: A világos haj kevesebbnek tűnik, mint a sötét, így ha több hajra vágyunk, érdemes néhány árnyalattal sötétebbre váltani a hajszínt.
  4. Hajmosás: Használjunk dúsító sampont és kondicionálót! A kondicionálót ne kenjünk rá a hajtövekre, mert lelapítja a hajunkat, ami így kevesebbnek tűnhet!
  5. Szárítás: A hajtöveknél kezdjük a szárítást, a hő ugyanis megnöveli a tömegét! Amikor pedig már majdnem száraz a hajunk, akkor hajoljunk előre, és így fejezzük be a szárítást! Közben egy kefével vagy az ujjunkkal a növés irányával ellentétesen fésüljük!
  6. Dúsító hajrögzítők: A kész frizurát dúsító hajrögzítővel fixáljuk!


[szerkesztés] Tippek

 • Válasszunk jó fodrászt! Egy jó szakember ugyanis olyan trükköket tud alkalmazni a hajvágás során, amik sokkal dúsabbnak látszatják a hajat. Ha ráadásul a választott fodrász még jófej is, egy-két praktikát akár még meg is oszthat velünk.
 • Hajfestéshez érdemes természetes anyagokat választani, amik nem roncsolják a hajat és a fejbőrt. A henna például még meg is erősíti a hajat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Köles
 • Vastartalmú ételek (húsfélék és tenger gyümölcsei)
 • B vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök (pl. csírák, gabonafélék, barna rizs)
 • Növényi illóolajok (levendula, rozmaring, kamilla, kakukkfű)
 • Ricinus-, olíva vagy napraforgóolaj
 • Egy jó fodrász
 • Dúsító sampon és kondicionáló
 • Dúsító hajrögzítő készítmények (hajhab, hajlakk stb.)
 • Hajcsavarók
 • Hajszárító
 • Hajkefe
 • Hennás hajfesték

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne használjunk túl sok hajrögzítőt, mert attól a haj inkább merev és nehéz lesz, ahelyett, hogy dús és laza lenne!

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02