A háromszög területét kiszámolni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a háromszög területét kiszámolni?

Haromszog-teruletenek-kiszamitasa.png

A háromszög területének kiszámítása az alap és a magasság ismeretében a legkönnyebb, mutatjuk, hogyan tudod egyszerűen elvégezni a számítást. A tippek között arra is hozunk megoldást, hogy ha csak a háromszög oldalainak a hossza ismert.

[szerkesztés] Lépések

 1. A háromszög területszámítási képlete:
  • Terület = (alap * magasság) / 2
  • Ez a képlet azt jelenti, hogy a háromszög alapjának hosszát szorozzuk meg a magasság hosszával, majd az eredményt osszuk el kettővel. (A fenti képen az alap a 'c' oldal, míg a magasság az 'm'-el jelölt vonal).
 2. Határozd meg a háromszög alapját és magasságát. A háromszög alapja az az oldal, amelyre a magasság merőleges. A magasság pedig a háromszög csúcsától indul, és merőlegesen ér a háromszög alapjára. Megjegyzendő, hogy nem minden háromszög esetében egyértelmű, melyik oldalt tekintjük alapnak, ezért előfordulhat, hogy a magasságot külön kell mérni vagy számolni.
 3. Szorozd össze az alap és a magasság hosszát. Ezt a szorzást gyakran írják "alap x magasság" formában.
 4. Oszd el a szorzatot kettővel. Ez az eljárás azt jelenti, hogy az előző lépésben kapott számot elosztjuk kettővel. Ezzel megkapod a háromszög területét.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a háromszög oldalainak hosszát ismered, de a magasságot nem, használhatod Heron képletét is a terület kiszámítására. Ez a képlet a háromszög oldalainak hosszát használja a terület kiszámításához, és a következőképpen néz ki: Terület = √[s(s - a)(s - b)(s - c)], ahol "s" a félfogó (a + b + c) / 2, és "a", "b", és "c" a háromszög oldalainak hossza.
 • Ha a háromszög derékszögű, akkor az alapot és a magasságot a derékszögű oldalak hosszaként értelmezhetjük, és használhatjuk a "terület = (alap * magasság) / 2" képletet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A háromszög alapjának és magasságának hossza (vagy a háromszög oldalainak hossza, ha Heron képletét használod)
 • Számológép (opcionális)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig győződj meg arról, hogy a mérések pontosak, mert a pontatlanságok hibás eredményt eredményezhetnek.
 • Ha időd engedi, mindig ellenőrizd a számítást.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell