A bőr ruházatot, tárgyakat ápolni

A Hogyankell.hu wikiből

(A bőrkabátot ápolni szócikkből átirányítva)

[szerkesztés] Hogyan kell a bőr ruházatot, tárgyakat ápolni?

Borkabat apolasa.jpg
Bár a bőr ruhadarabok és bútorok bevonata már nem élő bőrfelület, mégis ugyanúgy szennyeződnek, mint a saját bőrünk. A nap, a víz és a levegő száríthatja, fakíthatja, idővel kopásnak indul. Mivel utólag már csak minimálisan javíthatunk a tönkrement bőr állagán, ezért érdemes folyamatosan ápolni, így élettartamát jelentősen meghosszabbíthatjuk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ápolás előtt mindig tisztítsuk meg a bőrt. Ne használjunk hagyományos tisztításra szánt szereket (szappan, mosópor), hanem használjunk cipőtisztítót. A saras cipőt mindig tisztítsuk meg, azonban csak akkor, ha már a sár megszáradt. Ekkor gumikefével keféljük le. A bőr lemoshatóságát úgy ellenőrizhetjük, hogy egy parányi vízcseppet teszünk egy kevésbé szembetűnő helyre. Ha a víz csepp alakjában marad, akkor a bőr lemosható. Ha beszívódik, tilos lemosni, csak törölni szabad.
 2. Az ápoláshoz használhatunk házi készítésű kenőcsöt:
  • 150 g vazelint és 10 g viaszt olvasszunk fel vízfürdőben. 10 ml felforralt vízbe tegyünk 5 g szappanport, és keverjük össze a vazelinnel, míg az szép sima nem lesz. Ha kihűlt, kitűnő bőrtisztító, -ápoló keveréket kapunk. Ha megkeménykedik, egy kis időre tegyük meleg sütőbe.
  • Fekete cipőkrém: 1 felvert tojásba keverjünk bele 1 kiskanál ecetet, 2 kiskanál sört, 1 kiskanál kormot és néhány csepp petróleumot. Ronggyal kenjük a cipőre, hagyjuk kissé megszáradni, majd fényesítsük ki a cipőt.
  • Velúrbőr-ápolószer: A foltokat dörzspapírral távolítsuk el, majd 15 ml gyümölcsecetet és 170 ml vizet egy szórófejes üvegbe töltsünk, s ezzel permetezzük be a cipőt. Hagyjuk megszáradni, majd velúrtisztító kefével keféljük ki.
 3. Ne feledkezzünk meg az impregnálásról! Házilag is készíthetünk a vízállóságot segítő keveréket: 2 ek méhviaszt és 1 ek juhfaggyút vízfürdőben vegyítsük, és hagyjuk hűlni. Egy rongy segítségével kenjük be vele a cipőt, és hagyjuk rajta egy éjszakára. Másnap ronggyal fényesítsük ki a lábbelit. Szintén hasznos, ha a cipőt néhányszor áttöröljük ricinusolajjal.
 4. Érdes, repedezett bőrt gyógyszertárból való magnézium-oxiddal kezelhetünk: rászórjuk, 24 óráig hagyjuk hatni, majd kirázzuk vagy lekeféljük.

[szerkesztés] Tippek

 • A velúrbőr kabátok elszennyeződött gallérját radírral tisztíthatjuk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • bőrápoló szerek, impregnáló

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne szárítsuk a bőrből készült tárgyakat, ruhadarabokat fűtőtestnél, mert megtöredezik tőle a bőr. A cipőt újságpapírral tömjük ki, és úgy szárítsuk.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag