Újjá varázsolni a garázsunkat tavasszal

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan varázsoljuk újjá a garázsunkat tavasszal?

Garazs-ujja-varazsolasa.jpg

Tavasszal nemcsak a kert, de a garázs is megérdemel egy alapos felújítást. A téli zord körülmények után érdemes kicsit foglalkozni azzal a helyiséggel is, ahol többek közt a kerti és egyéb szerszámainkat, kerékpárjainkat, mindenféle sporteszközeinket, no és persze autónkat is tartjuk. Nézzük, mivel érdemes kezdeni és mivel folytatni a garázs tavaszi felújítását!

[szerkesztés] Lépések

 1. Takarítás és lomtalanítás: Mielőtt felújításba kezdenénk, érdemes egy alapos takarítással indítani. Amúgy is közeledik a szokásos tavaszi lomtalanítás, így két legyet üthetünk egy csapásra, ennek során számba vehetjük azt is, hogy van-e olyan kerti eszköz, ami cserére, pótlásra szorul.
 2. Nyílászárók ellenőrzése: Nézzük meg, hogy az ajtók, illetve ablakok milyen állapotban vannak, szükséges-e ezek külső (pl.: festés), illetve belső (mechanikus és elektromos) felújítása. Ez egy kitűnő lehetőség arra is, hogy akár modernizáljuk a ki- és behajtást egy elektromos garázskapu beszerelésével.
 3. Felkészülés a felújításra: A garázs tavaszi felújítása, kicsinosítása kapcsán gondoljunk arra is, hogy kerülnek-e majd a garázsba esetleg új szerszámok, illetve egyéb eszközök, s ehhez vannak-e megfelelő tárolók, illetve szekrények. Ha nincsenek, akkor ezek beszerzéséről is érdemes gondoskodni. A felújítás következő lépése a falak és a padlózat felmérése. Ha régen foglalkoztunk ezzel, akkor az idő már biztosan otthagyta vasfogát, ezért nem árt egy alapos festésben is gondolkodni.
 4. Padló- és falfestés: A garázs felújítása során válasszunk olyan festéket, amely kifejezetten az ilyen jellegű helyiségekre készült. A fontosabb jellemzők között keressük ezeket: „lépés- és időjárásállóság, kül- és beltéri használatra egyaránt alkalmas, a lúgokkal szemben ellenálló, fagyálló, valamint nagyfokú vízlepergető tulajdonsággal bír”. A padlófesték esetén arra is figyeljünk, hogy alkalmas legyen beton- és cementpadlókhoz, illetve ellenálló legyen az olajjal, benzinnel szemben is! Festés közben ügyeljünk arra, hogy a gyártók csak úgy tudják garantálni a megfelelő fedőképességet, ha betartjuk a használati utasításokat! Tehát ebben az esetben is szánjunk időt az adott eszközökhöz, anyagokhoz kapott használati útmutatók és leírások áttanulmányozására.
 5. Takarítás és visszapakolás: Igen, már másodszor, hiszen a felújítás velejárója, hogy némi szemét is képződik, így a festés után érdemes ismét alaposan kitakarítani. Ezt követően visszakerülhet a garázsba minden, amit korábban kivittünk annak érdekében, hogy ne zavarja a festést. Most már jöhetnek akár az új bútorok és kertben használatos szerszámok is!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a festés előtt zavaró egyenetlenséget találunk a padlózaton vagy a falakon, szánjunk időt a glettelésre is, hogy szép egyenletes, sima felszínt kapjunk.
 • Ugyan a garázs tipikusan az a helyiség, ami kifejezetten a praktikus funkcióiról híres, és csupán tárolásra szolgál, érdemes mégis picit az esztétikával, hangulattal is foglalkozni. A felújítás után egy-egy hangulatos fotó, esetleg egyéb díszítőelem sokat dobhat ezen a helyiségen is.
 • A garázs felújításába vonjuk be a családot is! Ez is egy olyan munka, amivel gyorsabban végezhetünk, ha a többiek is besegítenek…

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kifejezetten garázs falára és padlózatára szánt festék
 • Festőszerszámok
 • Glett
 • Fólia a garázsban maradó bútorok, illetve ablakok letakarásához
 • Festőkesztyű
 • Védőmaszk


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Festés, mázolás közben folyamatosan szellőztessünk, illetve viseljünk védőmaszkot!
 • Felújítás közben, ha a gondos fóliázás ellenére mégis olyan helyre csöppen festék, ahová nem lett volna szabad, azonnal tisztítsuk meg a felületet, ne várjuk meg, amíg odaszárad!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell