Újévi fogadalmat tenni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell újévi fogadalmat tenni?

Uj evi fogadalom.jpg

Új év, új remények, új fogadalmak. Szilveszter éjszakán, pezsgőbontások és koccintások közepette sokan tesznek ígéreteket az új évre vonatkozóan, amelyek betartása aztán jellemzően csak többé-kevésbé, félig-meddig valósul meg az új esztendőben. Cikkünkben összefoglaltuk, hogyan kell jól újévi fogadalmat tenni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondoljuk át, hogy életünk mely területén van szükség változásra/változtatásra! Egyik „probléma” megoldásából nem biztos, hogy egy másik „probléma” megoldása következik. Például munkahely-váltás helyett lehet, hogy inkább a magánéletünket kellene rendbe tennünk, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, vagy önsanyargató fogyókúrázás helyett többet kellene társaságba járnunk, és így ismerkedni, találni magunknak párt.
 2. Gondolkozzunk reálisan! Ha eldöntöttük, hogy életünk mely területén van szükség változásra, akkor igyekezzünk olyan elhatározásokat tenni, amelyek az elkövetkező időszakban valóban, saját határainkon belül teljesíthetőek, megvalósíthatóak.
 3. Tűzzünk ki magunk elé pontos célokat! Általános kijelentések helyett érdemes konkrét fogadalmakat megfogalmaznunk, melyekhez így könnyebben is tudjuk tartani magunkat. Például a „Többet fogok sportolni az új évben” elhatározás helyett tűzzük ki magunk elé azt, hogy „Egy héten kétszer el megyek edzeni”.
 4. Fogalmazzuk meg pozitívan a fogadalmainkat! A negatív, tiltó kijelentések negatív hatással vannak ránk, görcsössé tesznek, így betartásuk is sokkal nehézkesebb. Ezért például a „Nem fogok több édességet enni” fogadalom helyett inkább azt határozzuk el, hogy „Édesség helyett gyümölcsöt fogok enni”. Vagy "kompromisszumot is köthetünk magunkkal", a tiltó mondat után illeszthetünk egy pozitív kijelentést, például „Ma nem nassolok a TV előtt, hanem elmegyek este sétálni”.
 5. Legyen súlya a fogadalmainknak! Ha tényleg komolyan gondoljuk az év elején tett ígéreteinket, akkor azokat komolyan is fogadjuk meg, és tartsuk meg, illetve ne szegjük meg őket, hiszen csak így van értelme az újévi fogadalmaknak!

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes következményeket is beiktatnunk a fogadalmak megtételénél, mert nagyon könnyű az ígéreteket megszegni. A nyomás motivációt ad a fogadalmak megtartásához, nem fogjuk olyan könnyen feladni az elhatározásainkat. Fogadással is összeköthetjük, egy barátunkkal licitálhatunk, hogy valóban képesek vagyunk-e betartani az ígéreteinket.
 • A fogadalmainkat szójátékos, humoros formában is megfogalmazhatjuk, így könnyedén felidézhetjük őket a mindennapok során.
 • A fogadalmakat nem érdemes mindig elnapolni, elhetelni, mert ezzel csak a lelkiismeretünket nyugtatjuk. A fogadalmakat tegyük meg újra és újra, nap mint nap!
 • Fogadalmak megtételéhez nem szilveszter éjszaka, nem új év kell, hanem elhatározás, elszántság, kitartás, tenni akarás és türelem. Az év bármely napján belevághatunk fogadalmaink megvalósításához.
 • Hogyan kell megtartani az újévi fogadalmat?

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • fogadalmak
 • elszántság
 • idő és türelem

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vegyük komolyan és tartsuk be a fogadalmainkat, hiszen csak így van értelme elhatározni őket!
 • Ne más, hanem magunk miatt tegyünk fogadalmakat, és ne mások miatt, hanem magunk miatt tartsuk be őket!
 • Ne adjuk fel idő előtt a fogadalmakat! Egy komoly és összetett elhatározás megvalósulásához (pl. leadok 50 kg-ot, megtanulom a kínai nyelvet) idő és türelem kell!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya