Írásban osztani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Írásban osztani?

Osztas.jpg
Nem lehet mindig nálunk számológép vagy okostelefon. Adódhat olyan alkalom, amikor bizony elő kell vennünk az általános iskolai tudásunkat, és papírral, ceruzával, fejben számolva kell elosztanunk két számot egymással. Ez a cikk segít feleleveníteni az akkor szerzett tudást!

[szerkesztés] Lépések

 1. Írd le a két számot! Előre az osztandót, utána kettősponttal az osztót.
 2. Számolj! Nézd meg, hogy az osztandó legelső számában legalább egyszer megvan-e az osztó. Ha nincs, akkor az osztandó szám első 2 számjegyét vedd figyelembe. Ha még ebben sincs meg (például a 12345056-ot szeretnéd elosztani 987-tel), akkor haladj tovább.
 3. Mondd a szorzótáblát! Nézd meg, hányszor szerepel az osztandóban az osztó. Ezt a számot írd le az egyenlőségjel mögé. Ha van maradék, azt írd az osztandó alá.
 4. Számolj tovább a maradékkal! Írd le a maradék mellé a következő számot az osztandóból (Ha eddig az első 3 számot osztottad, akkor most a negyediket), és oszd el a maradékot az osztóval. Itt már nem baj, ha nincs meg benne egyszer sem, ilyen esetben írj le egy nullát, majd vegyél egy újabb számjegyet a maradék mögé az osztandóból.
 5. Számolj tovább! Mindig írd fel a maradékokat, vegyél hozzá egy újabb számjegyet az osztandóból, és haladj végig.
 6. Tegyél tizedesvesszőt! Ha elértél az osztandó végére, tegyél egy tizedesvesszőt, és legalább 2 tizedesjegyig számolj! A tizedesvessző után sem változik a számolás menete, ha elfogyott az osztandóból lehozható számjegy, írj a maradék végére egy 0-t!

[szerkesztés] Tippek

 • Könnyebb, ha négyzetrácsos papíron számolsz. Egyszerűbb így leírni a helyiértékeket, és nyomon követni, hogy melyik számjegyet kell lehoznod az osztandóból.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Papír, toll vagy ceruza
 • Szorzótábla fejben vagy külön papíron
 • Figyelem
 • Körültekintés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az egyenlőségjel mögé, a tizedesvessző után ne írd le a maradékot! A maradék mindig az osztandó alá kerül, és azzal (illetve egy számjeggyel bővített változatával) még tovább számolunk!
 • Például: 5:2=2,5. Ha itt a maradékot írjuk le a tizedesvessző mögé, helytelen eredményt (2,1-et) kapunk.

[szerkesztés] Kapcsolatlan videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Dhorvath