„Vajkaramellát készíteni házilag” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell vajkaramellt készíteni házilag? == Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az …”)
 
(Amire szükséged lehet)
 
(13 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
== Hogyan kell vajkaramellt készíteni házilag? ==
+
== Hogyan kell vajkaramellát készíteni házilag? ==
 
 
Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek kiváló ajándék lehet.
 
  
 +
[[Fájl:hazi_vajkaramella.jpg|300 px|right|a kép forrása: www. moksha.hu]]Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek is kiváló ajándék lehet.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
#Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet. Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc).  
+
#Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg a cukros tejet, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet! Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc).  
#Vegyük le a tűzről a tejkaramellt és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia.   
+
#Vegyük le a tűzről a tejkaramellát és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia.   
#Borítsuk szilikonos sütőpapírra a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint kockázzuk fel.
+
#Borítsuk szilikonos sütőpapírral bevont tálcára a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint egy éles késsel kockázzuk fel!
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
*A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll egy gömbbé, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben.  
+
*A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben.  
 
*A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk.
 
*A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk.
 
*A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát.
 
*A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát.
*A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat is kivághatunk, kiszaggathatunk.
+
*A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat (pl. háromszög, téglalap) is kivághatunk.
 
* A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként.
 
* A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként.
  
23. sor: 22. sor:
 
*25 dkg kristálycukor
 
*25 dkg kristálycukor
 
*4 dkg vaj
 
*4 dkg vaj
 +
5tojás
 +
0.2 liter tejszin
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
31. sor: 32. sor:
  
 
*[http://www.moksha.hu/konyha/csak-3-hozzavalo-omlos-vajkaramella-hazilag/ Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag]
 
*[http://www.moksha.hu/konyha/csak-3-hozzavalo-omlos-vajkaramella-hazilag/ Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag]
*[http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2011/09/vajkaramella.html/ Vajkaramella receptje]
+
*[http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2011/09/vajkaramella.html Vajkaramella receptje]
  
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]

A lap jelenlegi, 2014. augusztus 24., 12:21-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell vajkaramellát készíteni házilag?

a kép forrása: www. moksha.hu

Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek is kiváló ajándék lehet.

[szerkesztés] Lépések

  1. Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg a cukros tejet, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet! Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc).
  2. Vegyük le a tűzről a tejkaramellát és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia.
  3. Borítsuk szilikonos sütőpapírral bevont tálcára a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint egy éles késsel kockázzuk fel!

[szerkesztés] Tippek

  • A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben.
  • A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk.
  • A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát.
  • A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat (pl. háromszög, téglalap) is kivághatunk.
  • A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 0,5 l tej
  • 25 dkg kristálycukor
  • 4 dkg vaj

5tojás 0.2 liter tejszin

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vastag falú edényt használjunk, mert abban nem ég le a cukros tej, de még így is figyeljünk oda a folyamatos kevergetésre!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya