Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Vércukorszintet csökkenteni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
8. sor: 8. sor:
  
 
# '''Figyeljen a glikémiás indexre!''' A vércukorszint csökkentésének elsődleges módja a megfelelő táplálkozás. Meg kell próbálni csökkenteni az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, és a szénhidrát tartalmú ételekből is elsősorban olyanokat választani, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe (GI). Ez azt mutatja, hogyan hat a szénhidrát a vércukorszintre. A glükóz értéke 100, ehhez képest egy 50-es GI értékű élelmiszer csak feleakkora vércukorszint-növekedést okoz. Míg a fehér lisztből készült készítmények glikémiás indexe magas, a teljes kiőrlésű készítményeké jóval alacsonyabb, ezért a vércukorszint-problémákkal küzdők számára inkább ez utóbbiak fogyasztása javasolt. Az alábbi táblázat nyújt áttekintést az élelmiszerek GI értékéről:
 
# '''Figyeljen a glikémiás indexre!''' A vércukorszint csökkentésének elsődleges módja a megfelelő táplálkozás. Meg kell próbálni csökkenteni az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, és a szénhidrát tartalmú ételekből is elsősorban olyanokat választani, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe (GI). Ez azt mutatja, hogyan hat a szénhidrát a vércukorszintre. A glükóz értéke 100, ehhez képest egy 50-es GI értékű élelmiszer csak feleakkora vércukorszint-növekedést okoz. Míg a fehér lisztből készült készítmények glikémiás indexe magas, a teljes kiőrlésű készítményeké jóval alacsonyabb, ezért a vércukorszint-problémákkal küzdők számára inkább ez utóbbiak fogyasztása javasolt. Az alábbi táblázat nyújt áttekintést az élelmiszerek GI értékéről:
{| class="wikitable" style="font-size:100%; text-align:center; margin-left: auto; margin-right: auto" width="80%"
+
#{| class="wikitable" style="font-size:100%; text-align:center; margin-left: auto; margin-right: auto" width="80%"
|-
+
#|-
! style="width: 50%;" | Alacsony GI index
+
#! style="width: 50%;" | Alacsony GI index
! style="width: 50%;" | Magas GI index
+
#! style="width: 50%;" | Magas GI index
|--
+
#|--
| gyümölcscukor (fruktóz)
+
#| gyümölcscukor (fruktóz)
| szőlőcukor, nádcukor, méz
+
#| szőlőcukor, nádcukor, méz
|-
+
#|-
| teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készült tészták
+
#| teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készült tészták
| fehér lisztből készült pékáru, kenyér, tészta; rizstészta
+
#| fehér lisztből készült pékáru, kenyér, tészta; rizstészta
|-
+
#|-
| nyers alma, körte, narancs, cseresznye
+
#| nyers alma, körte, narancs, cseresznye
| dinnye, mazsola, aszalt szilva, datolya
+
#| dinnye, mazsola, aszalt szilva, datolya
|-
+
#|-
| fejes saláta, uborka, paprika, paradicsom, brokkoli, karfiol
+
#| fejes saláta, uborka, paprika, paradicsom, brokkoli, karfiol
| disznóbab, sütőtök, kukorica
+
#| disznóbab, sütőtök, kukorica
|-
+
#|-
| egészben főtt krumpli, vadrizs, párolt zöldségek
+
#| egészben főtt krumpli, vadrizs, párolt zöldségek
| sült krumpli, fehér rizs
+
#| sült krumpli, fehér rizs
|}
+
#|}
 
# '''Főzzön egészségesen!''' A glikémiás indexet, vagyis az elfogyasztott élelmiszer hatását a vércukorszintre az is befolyásolhatja, hogyan készítik el. Minél jobban megváltoztatja egy konyhai technika az élelmiszer természetes szerkezetét, annál jobban emeli a GI értéket. Ezért ha lehet, kerülje a zsírban és olajban hosszú ideig tartó sütést, a túl puhára főzést, a turmixolást! Próbálja plusz zsiradék és víz felhasználása nélkül elkészíteni az ételeket, például grillezve, párolva vagy sütőzacskóban sütve.
 
# '''Főzzön egészségesen!''' A glikémiás indexet, vagyis az elfogyasztott élelmiszer hatását a vércukorszintre az is befolyásolhatja, hogyan készítik el. Minél jobban megváltoztatja egy konyhai technika az élelmiszer természetes szerkezetét, annál jobban emeli a GI értéket. Ezért ha lehet, kerülje a zsírban és olajban hosszú ideig tartó sütést, a túl puhára főzést, a turmixolást! Próbálja plusz zsiradék és víz felhasználása nélkül elkészíteni az ételeket, például grillezve, párolva vagy sütőzacskóban sütve.
 
# '''Nassoljon okosan!''' A csokoládéról, kekszekről és süteményekről ugyan le kell mondania, ha csökkenteni akarja a vércukorszintjét, de ez nem azt jelenti, hogy nem nassolhat. Sőt, sokkal jobb, ha inkább többször eszik keveset! Ha megkívánja, étkezések között rágcsáljon sózatlan, hántolatlan magvakat (földimogyoró, török mogyoró, mandula), nyers zöldségeket (sárgarépa, karalábé, zellerszár), vagy egyen egy almát.
 
# '''Nassoljon okosan!''' A csokoládéról, kekszekről és süteményekről ugyan le kell mondania, ha csökkenteni akarja a vércukorszintjét, de ez nem azt jelenti, hogy nem nassolhat. Sőt, sokkal jobb, ha inkább többször eszik keveset! Ha megkívánja, étkezések között rágcsáljon sózatlan, hántolatlan magvakat (földimogyoró, török mogyoró, mandula), nyers zöldségeket (sárgarépa, karalábé, zellerszár), vagy egyen egy almát.
59. sor: 59. sor:
 
* [http://www.natursziget.com/egeszseg/20120302-10-tipp-a-vercukorszint-csokkentesere 10 tipp a Natúrsziget oldalán a vércukorszint csökkentésére]
 
* [http://www.natursziget.com/egeszseg/20120302-10-tipp-a-vercukorszint-csokkentesere 10 tipp a Natúrsziget oldalán a vércukorszint csökkentésére]
 
* [http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/5-taplalkozasi-tipp-a-magas-vercukorszint-ellen 5 táplálkozási tipp a magas vércukorszint ellen]
 
* [http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/5-taplalkozasi-tipp-a-magas-vercukorszint-ellen 5 táplálkozási tipp a magas vércukorszint ellen]
 
[[Kategória:Egészség]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)