Szotyit (napraforgót) pirítani

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2015. május 5., 22:28-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

Hogyan kell szotyit (napraforgót) pirítani?

Napra.jpg

A szotyi az egyik legkedveltebb csemege idősek és fiatalok körében egyaránt. A következő módszerrel egyszerűen és gyorsan otthon is elkészítheted sós illetve sótlan verzióban. Friss, tökéletesen roppanós és pirított napraforgó magot fogsz végeredményként kapni. Elő hát a serpenyővel!

Lépések

  1. Szerezd be a számodra és barátaid számára ideálisan elfogyasztható napraforgómag adagot. Natúr magokat vegyél. Piacról a legegyszerűbb, ahol olcsóbb is, mint a bolti verzió. Nem mellesleg a helyi kiskereskedőket is támogathatod.
  2. Tegyél fel a gázra egy serpenyőt vagy palacsintasütőt melegedni. Mindenfajta olaj, zsiradék nélkül szórj bele annyi magot, amennyi kényelmesen elfér benne.
  3. Amennyiben sós szotyit készítesz, tölts egy pohárba 1 dl langyos vizet, majd #keverj bele 3 evőkanál sót. Ezzel a mennyiséggel elég sós lesz, így ha először kevésbé sósan kóstolnád meg, akkor kevesebbet kanalazz a vízből. Mézcsurgató fakanál segítségével többször hintsd be a piruló magvakat a sós vízzel. Más eszközzel is lehet, de ez az egyik legegyszerűbb módja.
  4. Ha sótlan napraforgómagot készítesz, akkor víz nélkül pirítsd.
  5. Közben fakanállal kevergesd vagy rázogasd folyamatosan a piruló napraforgómagokat..
  6. Amint elkezdenek sárgulni, több vizet ne hints rájuk, mert teljes száradásig kell pirítani a magokat.
  7. Alacsony hőfokon, lassan pirítsd egészen addig, míg megsárgul a héjuk.
  8. Ha kész van, hagyd kicsit hűlni és már fogyaszthatjátok is.

Tippek

  • Kísérletezz, hogy mennyire szereted sósan. Ettől függően növelheted a só mennyiségét a vízben.
  • Jobb, ha fakanállal kevergetsz, így nem karcolod fel a serpenyő alját.
  • Ha bevállalós vagy, tegyél egy kis csilit a vízbe, keverd át, hogy beleoldódjon a csípőssége, majd ezzel a vízzel végezd a sózást.


Amire szükséged lehet

  • Napraforgómag
  • Só, víz
  • Serpenyő/palacsintasütő
  • Mézcsurgató fakanál


Figyelmeztetések

  • Állj ott mellette és folyamatosan kavargasd míg pirulnak a magvak, mert nagyon hamar képesek leégni.
  • Vigyázz, hogy időben vedd ki, mert ha a héj sárga színét a fekete váltja fel, akkor már égett és rossz ízű lesz a csemege.
  • Nem kell sok vizet tenni a napraforgómagokra, nehogy eláztasd őket.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk