Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Szilvás gombócot főzni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell szilvás gombócot főzni? ==
 
== Hogyan kell szilvás gombócot főzni? ==
  
[[Fájl:Szilvas_gomboc.jpg|right]]Kevés olyan ember van Magyarországon, aki nem szereti a szilvás gombócot, és gyerekkorában nem versenyzett, hogy ki tud többet enni belőle. Bár ma már mirelit változat is kapható, a friss, édes szilvából készült házi változat verhetetlen. Az elkészítéséhez kövesd az alábbi lépéseket!
+
[[Fájl:Szilvasgomboc.jpg|right]]Kevés olyan ember van Magyarországon, aki nem szereti a szilvás gombócot, és gyerekkorában nem versenyzett, hogy ki tud többet enni belőle. Bár ma már mirelit változat is kapható, a friss, édes szilvából készült házi változat verhetetlen. Az elkészítéséhez kövesd az alábbi lépéseket!
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
 
# Készítsd el a tésztát.
 
# Készítsd el a tésztát.
## A kívánt mennyiségű '''krumplit enyhén sós vízben főzd meg''' úgy, hogy jó puha legyen.
+
## A kívánt mennyiségű krumplit enyhén sós vízben főzd meg úgy, hogy jó puha legyen.
## Ha még nem tetted, '''húzd le a krumpli héját''', majd tedd félre, hogy kihűljön. (Amíg vársz, kimagozhatod a szilvát.)
+
## Ha még nem tetted, húzd le a krumpli héját, majd tedd félre, hogy kihűljön. (Amíg vársz, kimagozhatod a szilvát.)
## A kihűlt főtt krumplit '''nyomd át krumplinyomón''', vagy villával törd össze. Ezután adj hozzá még egy kis sót (ha szükség van rá), és egy kis lisztet. Kezdd el gyúrni, és fokozatosan adj hozzá még lisztet, amíg a tészta már nem ragadós. (Ne adj hozzá egyszerre sokat, mert akkor a tészta kifőzve kemény lesz.)  
+
## A kihűlt főtt krumplit nyomd át krumplinyomón, vagy villával törd össze. Ezután adj hozzá még egy kis sót (ha szükség van rá), és egy kis lisztet. Kezdd el gyúrni, és fokozatosan adj hozzá még lisztet, amíg a tészta már nem ragadós. (Ne adj hozzá egyszerre sokat, mert akkor a tészta kifőzve kemény lesz.)  
# '''Tegyél fel vizet''' egy nagy fazékban a gombócoknak. Amíg elkészíted őket, épp felforr a víz.
+
# Tegyél fel vizet egy nagy fazékban a gombócoknak. Amíg elkészíted őket, épp felforr a víz.
# '''A kész tésztát nyújtsd ki''' (kb. fél centi vastagságúra). Ha sok tésztát készítettél, vagy kicsi a helyed, a tésztát oszd több részre, és csak azután nyújtsd ki.
+
# A kész tésztát nyújtsd ki (kb. fél centi vastagságúra). Ha sok tésztát készítettél, vagy kicsi a helyed, a tésztát oszd több részre, és csak azután nyújtsd ki.
#  A kinyújtott tésztát '''késsel oszd fel 7-10 cm-es kockákra''' (attól függően, mekkora a szilva).
+
#  A kinyújtott tésztát késsel oszd fel 7-10 cm-es kockákra (attól függően, mekkora a szilva).
# Minden négyzet '''közepére tegyél egy kimagozott szilvát''' (ha nagyok a gyümölcsök, akkor csak egy felet). Ezután szórd meg őket egy kis porcukorral és fahéjjal.
+
# Minden négyzet közepére tegyél egy kimagozott szilvát (ha nagyok a gyümölcsök, akkor csak egy felet). Ezután szórd meg őket egy kis porcukorral és fahéjjal.
# A négyzetek csücskeit felhajtva zárd a tésztába a szilvaszemeket, majd kézzel „gyurmázva” '''formálj gombócokat'''. Vigyázz, nehogy közben elszakadjon vagy kilyukadjon a tészta!
+
# A négyzetek csücskeit felhajtva zárd a tésztába a szilvaszemeket, majd kézzel „gyurmázva” formálj gombócokat. Vigyázz, nehogy közben elszakadjon vagy kilyukadjon a tészta!
# '''Dobd a gombócokat a lobogó vízbe'''. Ha sok van, egyszerre csak annyit főzz, amennyi kényelmesen elférne az edény alján. Egy-két perc után egy fakanállal óvatosan mozgasd meg őket, nehogy leragadjanak a fazék aljára.
+
# Dobd a gombócokat a lobogó vízbe. Ha sok van, egyszerre csak annyit főzz, amennyi kényelmesen elférne az edény alján. Egy-két perc után egy fakanállal óvatosan mozgasd meg őket, nehogy leragadjanak a fazék aljára.
# Amíg a gombócok főnek, egy kevés zsiradékon '''piríts zsemlemorzsát'''. Vigyázz, mert hamar megég – amint elkezd barnulni, legjobb, ha leveszed a tűzről!
+
# Amíg a gombócok főnek, egy kevés zsiradékon piríts zsemlemorzsát. Vigyázz, mert hamar megég – amint elkezd barnulni, legjobb, ha leveszed a tűzről!
# Ha a gombócok '''feljönnek a víz tetejére''', még egy pár percig hagyd főni, majd egy lyukas fakanállal vagy szűrővel emeld ki. '''Rakd a pirított morzsára''', egy kicsit hagyd hűlni, majd óvatosan forgasd át a gombócokat, hogy mindenhol befedje a zsemlemorzsa.
+
# Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, még egy pár percig hagyd főni, majd egy lyukas fakanállal vagy szűrővel emeld ki. Rakd a pirított morzsára, egy kicsit hagyd hűlni, majd óvatosan forgasd át a gombócokat, hogy mindenhol befedje a zsemlemorzsa.
# '''Szedd tányérra''' és szórd meg porcukorral és fahéjjal (ízlés szerint).
+
# Szedd tányérra és szórd meg porcukorral és fahéjjal (ízlés szerint).
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
23. sor: 23. sor:
 
* Más gyümölcsöt (barackot, meggyet) is tehetsz a tésztába, ha épp nincs szilva vagy keveset vettél. Egzotikus gyümölcsökkel (például mangóval) is kísérletezhetsz, de akkor óvatosan bánj a cukorral, és a fahéj sem illik mindegyikhez!
 
* Más gyümölcsöt (barackot, meggyet) is tehetsz a tésztába, ha épp nincs szilva vagy keveset vettél. Egzotikus gyümölcsökkel (például mangóval) is kísérletezhetsz, de akkor óvatosan bánj a cukorral, és a fahéj sem illik mindegyikhez!
 
* Ha sok tészta marad, akkor készíts belőle nudlit: formálj kis hurkákat a krumplis masszából, főzd meg forró vízben, forgasd pirított zsemlemorzsába, és tálald porcukorral, fahéjjal meghintve.
 
* Ha sok tészta marad, akkor készíts belőle nudlit: formálj kis hurkákat a krumplis masszából, főzd meg forró vízben, forgasd pirított zsemlemorzsába, és tálald porcukorral, fahéjjal meghintve.
* A hivatkozásokban találsz olyan változatot is, ahol a krumplin és a liszten kívül búzadarát, tojást és olajat/vajat is tesznek a tésztába. Ez gazdagabb változat, de az alap tészta is nagyon finom.
 
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
50. sor: 49. sor:
 
* [http://www.mindmegette.hu/hazi-szilvasgomboc.recept Házi szilvás gombóc recept – Mindemegette]
 
* [http://www.mindmegette.hu/hazi-szilvasgomboc.recept Házi szilvás gombóc recept – Mindemegette]
 
* [http://hvg.hu/gasztronomia/20100811_szilvas_gomboc_recept A tökéletes szilvás gombóc – HVG.hu]
 
* [http://hvg.hu/gasztronomia/20100811_szilvas_gomboc_recept A tökéletes szilvás gombóc – HVG.hu]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)