Svéd húsgolyókat készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. október 20., 07:41-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell svéd húsgolyókat készíteni?

Sved husgolyok.jpg

Nevéből is sejthető, hogy hazánkba az IKEA lakberendezési lánc hozta be ezt a svéd nemzeti ételt. Habár az IKEA éttermekben mirelit áruból dolgoznak, íze és különlegessége miatt mégis nagyon megkedveltük. Nem csoda hát, hogy otthon is megpróbálkoznánk elkészítésével.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A húsgombócok elkészítése

  1. Készítsd elő a hozzávalókat! Ha a kezednél vannak a dolgok, sokkal gyorsabban végezhetsz, mintha folyamatonként kellene előkeresgélned a konyha zugaiból. A kész alapanyagokon kívül gondolj az alábbiakra is:
    • Tegyél fel főni 2 kisebb krumplit a héjával együtt! Amint megfőtt, hámozd meg és nyomd össze krumplinyomóval!
    • Ha boltban nem darált húst vettél, akkor daráld le magad!
    • Pucolj meg egy fej vöröshagymát, és csak a felét kockázd fel!
  2. Dinszteld meg a hagymát egy serpenyőben, kevés olajon! Éppen csak pirítsd üvegesre, majd vedd le a tűzről és rakd félre!
  3. Egy tálba tedd bele a darált húsokat, az összetört burgonyát, a tojást, az üvegesre pirított hagymát, a tejszínt és a fűszereket (só, bors), majd kézzel jól dolgozd össze őket!
  4. A kész húspépből vizes kézzel formálj kisebb golyókat!
  5. Olvassz fel vajat abban a serpenyőben, amiben a hagymát pirítottad!
  6. Amikor forró a vaj, süsd meg benne a húsgolyókat! Forgasd is közben őket, hogy minden oldala megpiruljon. Ha még maradt apró húsgombóc, akkor újból olvassz fel hozzá vajat.
  7. A kész gombócokat szedd ki egy tányérra!

[szerkesztés] A mártás elkészítése

  1. Öntsd a serpenyőbe az alaplevet, és melegítsd kis lángon!
  2. Add hozzá lassan a tejszínt folyamatos keverés mellett!
  3. Szitáld bele a lisztet is!
  4. Adj hozzá egy kevés fehérborsot!
  5. Végig kis lángon melegítsd forrásig, míg el nem kezd sűrűsödni! Közben kevergesd folyamatosan, nehogy leégjen az alja!
  6. A végén tedd bele a gombócokat, és forrald még együtt őket pár percig!


[szerkesztés] Tippek

  • A főtt burgonya helyettesíthető zsemlemorzsával, bár így csak az elkészítését gyorsítjuk meg, az íze nem lesz finomabb.
  • Daráljuk vagy daráltassuk le kétszer a húsokat, hogy minél apróbb és könnyebben feldolgozható legyen.
  • A darált sertés- és marhahúshoz tehetünk még darált kétszersültet is. Az ismertetett adagokhoz kb. egy szeletnyit kell finomra darálni a húsgombóchoz.
  • A sütéshez használt vaj kiváltható olívaolajjal is.
  • Miután elkészült a mártás, és beletettük a húsgolyókat, tehetünk hozzá friss petrezselymet is díszítésként.
  • Köretként sült krumplit vagy főtt burgonyát ajánlanak hozzá az északiak.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

[szerkesztés] A húsgombóchoz

  • 250 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 2 db kisebb főtt burgonya
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 5 evőkanál vaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

[szerkesztés] A mártáshoz

  • 125 – 150 ml habtejszín
  • 170-180 ml alaplé (marhahúsleves)
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 csipet fehérbors


[szerkesztés] Eszközök

  • krumplinyomó
  • egy lábos a burgonya megfőzéséhez
  • egy serpenyő a sütéshez
  • egy nagyobb tál a húspép elkészítéséhez
  • fakanál
  • 2 tányér (egy a nyers húsgolyóknak, egy pedig a készeknek)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha igazán egészséges svéd ételt szeretnél készíteni a családod vagy jómagad részére, akkor a szószhoz az alaplevet ne húsleveskockából készítsd!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah