Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Eperdzsemet készíteni

12 bájt hozzáadva, 2014. január 31., 11:28
Tippek
== Hogyan kell eperdzsemet készíteni? ==
[[Fájl:eperdzsemeperdzsem_.jpgJPG|right|300 250 px]]Május-június gyümölcsfronton az eper szezonja. Megehetjük frissen szedve, készíthetünk belőle turmixot vagy fagylaltot, de ízletes dzsemet is főzhetünk belőle. Többféle segédanyag felhasználásával is elkészíthetjük az eperdzsemet, ezért cikkünkben több, de minden esetben tartósítószer nélkül főzött változatát mutatjuk be.
== Lépések ==
*Ha megfelelő minőségű befőzőszerekkel dolgozunk, akkor dunsztolásra sincs szükségünk.
*A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.
*[http://www.hogyankell.hu/Bef%C5%91zni_tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szer_n%C3%A9lk%C3%BCl/ Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?]
== Amire szükséged lehet ==
*''Cukorral és tartósítószer nélkül készített változathoz:''
**3 kg eper
**1,20 dkg cukor
*''Befőzőcukorral készített változathoz:''
**1250 g eper
**2 evőkanál citromlé
**0,5 kg befőzőcukor extra 2:1 (az ilyen befőzőcukor optimális arányban tartalmazza a befőzéshez szükséges zselírozó anyagot és cukrot, a 2:1 arány miatt pedig csak 1250 g eperre lesz szükségünk)
*''Dzsemfixszel készített változathoz:''
**60 dkg eper
**15 dkg cukor
1 859
szerkesztés