Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Eperdzsemet készíteni

11 bájt hozzáadva, 2014. január 31., 11:28
Tippek
== Hogyan kell eperdzsemet készíteni? ==
[[Fájl:eperdzsemeperdzsem_.jpgJPG|right|300 250 px]]Május-június gyümölcsfronton az eper szezonja. Megehetjük frissen szedve, készíthetünk belőle turmixot vagy fagylaltot, de ízletes dzsemet is főzhetünk belőle. Többféle segédanyag felhasználásával is elkészíthetjük az eperdzsemet, ezért cikkünkben több, de minden esetben tartósítószer nélkül főzött változatát mutatjuk be.
== Lépések ==
*Ha megfelelő minőségű befőzőszerekkel dolgozunk, akkor dunsztolásra sincs szükségünk.
*A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.
*[http://www.hogyankell.hu/Bef%C5%91zni_tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szer_n%C3%A9lk%C3%BCl/ Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?]
== Amire szükséged lehet ==
*''Cukorral és tartósítószer nélkül készített változathoz:''
**3 kg eper
**1,20 dkg cukor
*''Befőzőcukorral készített változathoz:''
**1250 g eper
**2 evőkanál citromlé
**0,5 kg befőzőcukor extra 2:1 (az ilyen befőzőcukor optimális arányban tartalmazza a befőzéshez szükséges zselírozó anyagot és cukrot, a 2:1 arány miatt pedig csak 1250 g eperre lesz szükségünk)
*''Dzsemfixszel készített változathoz:''
**60 dkg eper
**15 dkg cukor
*Ne folyóvíz alatt mossuk meg az epret, mert az erős vízsugár roncsolhatja a törékeny gyümölcsöt, amely így veszíthet levéből és aromájából!
*Gondoskodjunk az eperdzsem tetején keletkező hab eltávolításáról mielőtt üvegbe töltenénk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
*Ügyeljünk arra a dzsem főzése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembepépbe, mert attól könnyen megromolhat az üvegbe töltött dzsem.
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott dzsemet, mert tartósítószer hiányában könnyen megromolhat!
1 859
szerkesztés