Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Eperdzsemet készíteni

4 bájt hozzáadva, 2014. január 31., 11:28
Tippek
== Hogyan kell eperdzsemet készíteni? ==
[[Fájl:eperdzsemeperdzsem_.jpgJPG|right|300 250 px]]Május-június gyümölcsfronton az eper szezonja. Megehetjük frissen szedve, készíthetünk belőle turmixot vagy fagylaltot, de ízletes dzsemet is főzhetünk belőle. Többféle segédanyag felhasználásával is elkészíthetjük az eperdzsemet, ezért cikkünkben több , de minden esetben tartósítószer nélkül főzött változatát is bemutatjukmutatjuk be.
== Lépések ==
=== Cukorral és tartósítószer nélkül készített változat===
#'''Mossuk meg alaposan a kiválogatott, kicsumázott epreket!''' Dzsemnek inkább az apró szemű eper alkalmas, mert az sokkal ízletesebb.
#'''Tegyük egy nagy edénybe az epret, és rétegezzük a cukorral!''' Érdemes letakart állapotban egy napig állni hagyni, így elkezd pépessé válni az eper, és kevesebb ideig kell majd főznünk.
#'''Forraljuk fel a főzetet, majd a forrástól számítva 20 percig főzzük közepes hőfokon!''' Miközben rotyog az eperdzsem, néha keverjük át, és ha hab képződik a tetején, akkor azt merjük le. Az eper ugyanis magas fehérje tartalmú gyümölcs, ezért főzéskor természetes, hogy hab keletkezik a főzet tetején. Ha túl darabos a dzsem, akkor turmixoljuk át a főzetet, de a dzsemnek egyébként is az a lényege, hogy gyümölcsdarabok vannak benne.
#'''Adagoljuk ki a megfőtt eperdzsemet jól kimosott és megszárított üvegekbe!''' Célszerű kisebb üvegeket választanunk, hiszen így kisebb adagokban valószínűleg előbb elfogy a megbontott dzsem, és nem kell kidobnunk a megromlott maradékot.# '''Fordítsuk fejtetőre a jól lezárt üvegeket, és hagyjuk állni így őket 5-10 percig!''' Azért Erre azért van szükség a forró üvegek felfordítására, mert így kiszorul hogy kiszoruljon belőlük a levegő, és így lesznek hogy teljesen légmentesen zártaklégmentesek legyenek.# '''Dunsztoljuk az üvegeket!''' A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a dzsemmel megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és esetleg eltörjenek.#'''Tegyük a helyükre az eperdzsemeket!''' A legjobb hideg éléskamrában tárolni őket, de a felbontott üvegeket mindig hűtőszekrényben tároljukhűtőszekrénybe tegyük.
=== Befőzőcukorral készített változat===
#Pürésítsük a rövidebb ideig tartó főzés érdekében!
#Tegyük fel főni az eperpépet, és közben adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat, majd folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel!
#Szórjuk bele a dzsemfixet a felforrt dzsembe, és ezzel együtt forraljuk át még egyszer!#Tegyük üvegekbe az eperdzsemet, és melyeket dunsztoljuk őketis!
#Helyezzük el megfelelő helyen az eperdzsemes üvegeket!
*Ha megfelelő minőségű befőzőszerekkel dolgozunk, akkor dunsztolásra sincs szükségünk.
*A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.
*[http://www.hogyankell.hu/Bef%C5%91zni_tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szer_n%C3%A9lk%C3%BCl/ Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?]
== Amire szükséged lehet ==
*''Cukorral és tartósítószer nélkül készített változathoz:''
**3 kg eper
**1,20 dkg cukor
*''Befőzőcukorral készített változathoz:''
**1250 g eper
**2 evőkanál citromlé
**0,5 kg befőzőcukor extra 2:1 (az ilyen befőzőcukor optimális arányban tartalmazza a befőzéshez szükséges zselírozó anyagot és cukrot, a 2:1 arány miatt pedig csak 1250 g eperre lesz szükségünk)
*''Dzsemfixszel készített változathoz:''
**60 dkg eper
**15 dkg cukor
*Ne folyóvíz alatt mossuk meg az epret, mert az erős vízsugár roncsolhatja a törékeny gyümölcsöt, amely így veszíthet levéből és aromájából!
*Gondoskodjunk az eperdzsem tetején keletkező hab eltávolításáról mielőtt üvegbe töltenénk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
*Ügyeljünk arra a dzsem főzése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembepépbe, mert attól könnyen megromolhat az üvegbe töltött dzsem.
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott dzsemet, mert tartósítószer hiányában könnyen megromolhat!
1 859
szerkesztés