Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Őszi lattét készíteni

4 000 bájt hozzáadva, 2017. október 20., 08:36
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell őszi lattét készíteni? == right|250px Az ősz beköszöntével a konyhák legmeghatározóbb íze a '''sütőtök, a geszte…”
== Hogyan kell őszi lattét készíteni? ==

[[Fájl:Oszilatte.jpg|right|250px]]
Az ősz beköszöntével a konyhák legmeghatározóbb íze a '''sütőtök, a gesztenye és a csipkebogyó'''. Aki szereti ezeket az ételeket és egyben nagy kávéfogyasztó, annak tökéletes kombinációt alkotnak az említett ízvilág pohárba öntött változatai. Próbálj ki néhányat az '''őszköszöntő kávékülönlegességek''' receptjei közül.

== Lépések ==

# '''Sütőtökös latte''':
#*Egy lábosba tedd fel a tejet melegedni (adagonként kb. 2-3 dl-t). Mikor már jó forró, kanalazz bele pár falatnyi sült sütőtököt. Ha több adag lattét készítesz, akkor a tej mennyiségétől függően több sütőtököt tegyél bele. Mivel a tök krémes állagú, ezért kevergetés közben hamar fel fog olvadni a tejben.
#*Ízesítsd: fűszerek közül ízlés szerinti mennyiségben tegyél bele szerecsendiót, fahéjat, szegfűszeget, kardamomot.
#*Édesítsd cukorral vagy természetes édesítőszerekkel. Jól keverd el a meleg tejben.
#*Szűrd le a tejet egy pohárba. Így a szűrőben fennakad a tök rostja, viszont az ízét átveszi a tej és nem kell turmixolnod.
#*Öntsd fel latténként 1-1 adag eszpresszóval vagy kanalazz bele instant kávéport.
# '''Gesztenyés latte:'''
#*Egy adag elkészítéséhez egy kevés mascarponét keverj el pár kanál áttört gesztenyemasszával, majd tedd bele a gázon melegedő 2-3 dl tejbe. Olvadásig kevergesd.
#*Ízesítsd: ha cukrozatlan gesztenyemasszával készíted, akkor természetes édesítővel szórd meg.
#*Öntsd fel eszpresszóval vagy tegyél bele instant kávéport.
# '''Csipkebogyós latte:'''
#*Szükséged lesz hozzá egy kis csipkebogyólekvárra, a folyósabb fajtából. Ebből kanalazz egy keveset a meleg tejbe, keverd össze, míg a lekvár szépen fel nem olvad.
#*Keverd össze eszpresszóval vagy instant kávéporral.
#*Ha szükséges, még édesítsd.
# '''Tejszínhab:'''
#*A latték tetejéről nem hiányozhat a tejszínhab. Ha nem a bolti változatot választod, akkor habtejszínből készítsd el otthon, majd púpozd az italok tetejére, és szórd meg egy kis kakaóporral vagy fahéjjal.


== Tippek ==

* Egyes áruházakban kapható az ún. „pumpkin spice” fűszerkeverék, ami amerikai módra kifejezetten sütőtökös ízt ad az ételeknek, italoknak.
* Tejhabosítóval még fokozhatod az élményt.
* Díszítésként babapiskótát vagy egész fahéjat használj.
* A teljes őszi összkép eléréséhez tálald tálcán az italokat, amire tegyél pár színes levelet, gesztenyét, illetve tobozokat.
* Bármelyik latte feldobható még egy kis olvasztott csokival.


== Amire szükséged lehet ==

* adagonként 3 dl zsíros tehén tej, tejhabosító
* fűszerek: szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, kardamom
* sütőtök
* ízesítetlen gesztenyemassza
* csipkebogyólekvár
* mascarpone
* eszpresszó vagy instant kávé
* habtejszín
* cukor vagy természetes édesítő (stevia, xilit, méz, eritrit)


== Figyelmeztetések ==

* A tej nagyon hamar le tud égni, ezért folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon készítsd a lattékat.
* Ha instant kávét használsz, akkor koncentráltabban lehet jelen a sütőtök, a gesztenye vagy éppen a csipkebogyó íze, ugyanis amíg az eszpresszó felhígítja az ízesített tejet, addig a kávéport maga az ízesített tej oldja fel. Viszont víz vagy még egy kis tej hozzáadásával tudsz lágyítani az ízeken ha szükséges.
* Sziruppal is lehet ízesíteni a kávékat, de egészségesebb, illetve háziasabb jellegű, ha természetes hozzávalókat használsz.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/09/22/tejeskave_sutotokkel Hogyan kell sütőtökös tejes kávét készíteni?]
* [http://www.lollipopnasik.blog.hu/2016/12/16/az_ot_legjobb_teli_latte_amit_neked_is_meg_kell_kostolnod Hogyan kell ízes lattét készíteni?]

[[Kategória:Étel-ital]]
966
szerkesztés