Spanyol tortillát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2014. augusztus 11., 15:09-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell spanyol tortillát készíteni?

Tortilla.jpg

A spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető, és mégis igazi mediterrán ízt varázsló étele a tortilla. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a tortilla minden esetben nagyszerű megoldás lehet. Itt az idő, hogy a te konyhádat is meghódítsa!


[szerkesztés] Lépések

  1. Vágj fel hagymát és krumplit vékony körcikkekre.
  2. Fogj egy teflon serpenyőt, és rakd rá a tűzre és tegyél bele olívaolajat.
  3. Olívaolajon puhítsd meg a felvágott hagymát és krumplit. Ez eltarthat kb. 15-20 percig.
  4. Közben sóval és borssal ízesítsd a krumplit.
  5. Ha megpuhultak, akkor öntsd le a felesleges olajat.
  6. A megpuhult keveréket öntsd össze egy keverőtálba a kissé felvert tojásokkal. Az egészet keverd össze, és amennyiben még szükségesnek látod, adj hozzá sót és borsot.
  7. Forró olajba öntsd bele az összekevert masszát, közben kevergesd kb. 20 másodpercig.
  8. Újabb 20 másodpercig hagyd keverés nélkül a nagy lángon, hogy piruljon egy kicsit, majd a lángot kisebbre véve várd meg, míg megszilárdul a massza.
  9. Amikor már nem folyékony a lepény belseje, akkor helyezz rá egy nagy tányért, vagy fedőt a serpenyőre, és óvatos, gyors mozdulattal fordítsd rá a lepényt.
  10. A tányéron lévő lepényt csúsztasd vissza a serpenyőbe úgy, hogy a pirulatlan oldala legyen alul, és ezt is pirítsd 2-3 percig.
  11. A kész lepényt hagyd hűlni, és ízlés szerint tálalhatod tortaszeletekre vagy kockára vágva.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha túl nagyok a krumplik, akkor először vágd ketté, és csak utána szeleteld fel cikkekre.
  • A serpenyő vastag falú legyen, hogy ne ragadjon rá a tojás az oldalára.
  • A tojáshoz keverhetsz sajtot is, mely csak fokozza a kellemes ízeket.
  • A sülő massza oldalát falapáttal folyamatosan egyengesd, hogy ne ragadjon oda a serpenyő falához.
  • A tortilla hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A spanyolok sokszor kenyérrel szendvicsként is előszeretettel fogyasztják.
  • Az alap hozzávalók mellett csak a fantáziádon múlik, hogy mivel teszed még különlegesebbé (pl. zöldségekkel, tonhallal. sonkával).

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

6 személyre:

  • 3 nagy krumpli
  • 2 nagy hagyma (lehet lilahagyma is)
  • olívaolaj
  • 5 tojás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ügyelj rá, hogy nehogy megpiruljon a hagyma, mert akkor kesernyés íze lesz.
  • A tányér, vagy fedő, amelyre fordítod a lepényt lehetőleg minél kevésbé legyen homorú, mert a félig nyers tortilla könnyen széteshet a fordításkor.
  • A fordítást gyors, határozott mozdulattal végezd.
  • Figyelj arra, hogy a tortilla belseje is átsüljön, de ugyanakkor megőrizze a lány, krémes állagot. Ha kell akár többször is megfordíthatod, hogy oda ne égjen a lepény.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk