Somlói galuskát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2013. március 21., 17:30-kor történt szerkesztése után volt. (Amire szükséged lehet)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell somlói galuskát készíteni?

A somlói galuska az egyik legismertebb magyar desszert, amit a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly talált ki. A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is. Az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő: sima, kakós és diós piskótát. Ezért az alább leírt recept a somlói galuska egyik alapváltozatát ismerteti. A hozzávalók 10–12 adagra szólnak.

[szerkesztés] Lépések

  1. Háromféle piskótát készítünk: simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük.
  2. Az alapöntet elkészítése: az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.
  3. A somlói galuska összeállítása: tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
  4. Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.


[szerkesztés] Tippek

  • A somlói galuska eléggé „munkás” édesség, ezért ennél kisebb mennyiséget nem érdemes készíteni (a recept alapján, a megadott hozzávalók szerint 10-12 adagnyi somlói galuska készíthető).

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A piskótákhoz (egyenként):
    • 6 db tyúktojás
    • 175 g kristálycukor
    • 175 g liszt
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • só, vaj
  • Az alapöntethez:
    • 200 g kristálycukor
    • 2,5 dl víz
    • 1 dl rum
    • 1/4 rúd vanília
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 narancs reszelt héja
  • A vaníliakrémhez:
    • 0,5 l tej
    • 4 db tojás sárgája
    • 40 g liszt
    • 15 g zselatin
  • A töltelékhez:
    • 100 g dióbél
    • 50 g baracklekvár
    • 1 kk kakaó
    • 80 g mazsola
  • A csokoládéöntethez:
    • 150 g étcsokoládé
    • 250 g cukor
    • 1,5 dl víz
    • 1 dl rum
  • Továbbá:
    • 4 dl tejszínbő hab

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Óvatosan a sütővel.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Somlói galuska (Miele Főzőiskola)


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell