Smoothie-t készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 5.38.150.179 (vitalap) 2015. április 9., 14:35-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell smoothie-t készíteni?

Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Azon fájlok, amelyek nagyobbak mint 12,5 MP

Napjainkban egyre kedveltebb frissítők, vagy akár tízórait és uzsonnát is kitevő italok a turmixok, shake-k és a smoothie-k. Ez a háromféle ital összetevőjében nagyon közel áll egymáshoz, de jó, ha tisztában vagyunk a különbségekkel. A turmix csak maga a gyümölcs, illetve zöldség összeturmixolva kis vízzel vagy tejjel, ízlés szerint édesítve, fűszerezve. A fagyi alapú shake-t összetört jéggel rázzák össze, amibe különböző gyümölcsök, zöldségek kerülhetnek, esetenként tejjel dúsítva. A sűrű smoothie egy alacsonyabb zsír-és cukortartalmú, viszont annál több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó ital, kizárólag növényi tejjel, tejszínnel, natúr joghurttal, illetve vízzel dúsítva. Rendkívül egészséges és jót tesz az emésztésnek. Most a smoothie elkészítésének titkairól olvashattok bővebben.

[szerkesztés] Lépések

  1. A gyümölcsöket, illetve zöldségeket préselve vagy turmixolva készítsd elő.
    • Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, először olvaszd fel. A nagyobb gyümölcsöket pedig vágd szét és magozd ki.
    • A rostosabb alapanyagot turmixolni érdemes. Ilyenek például a sütőtök, barackfélék, málna, eper, avokádó, mangó.
    • A kevésbé rostos összetevők inkább alkalmasak a préselésre. Ide sorolható például az alma, répa, ananász, cékla, spenót, zeller. A smoothie-kat mégis, többnyire turmixgéppel készítik.
  2. Különböző színvariációkat keverhetsz a használt összetevőktől függően:
    • Piros (pl.: cékla-répa-alma-meggy, eper-cseresznye-ribizli-banán)
    • Zöld (pl.: sóska-zeller-paradicsom, brokkoli-saláta-kiwi-alma, spenót-alma-banán)
    • Narancssárga (pl.: ananász-barack-répa-narancs)
    • Fehér (pl.: kókusz-őszibarack-körte-banán, alma-banán-menta)
  3. A továbbiakban önts hozzá növényi tejet, tejszínt, vizet, natúr joghurtot vagy kaukázusi kefirt, és keverd össze őket.
  4. 1 liter smoothie-hoz kb. 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcs, illetve zöldség kell, és 7 dl folyadék. Abból a gyümölcsből vagy zöldségből adagold a legtöbbet, amit jobban szeretsz.
  5. Íz, textúra, krémesség, savasság tekintetében az ízlésednek megfelelően, bátran kísérletezz.
  6. 100%-os gyümölcslevekkel, teával is hígíthatod a készítményed.
  7. A smoothie-t különlegessé teheted fűszerekkel (pl.: fahéj, kardamom, levendula, szegfűszeg), zöldfűszerekkel (pl.: menta, citromfű, bazsalikom) is.
  8. Ha nem elég édes a végeredmény, akkor természetes és egészséges édesítőként mézet tegyél bele.
  9. Díszítésként pár szem vagy kockára vágott gyümölcsöt is pottyanthatsz bele.
  10. Jéggel, jégkásával nyáron tökéletes hűsítő.


[szerkesztés] Tippek

  • Szigorú vegetáriánusok is fogyaszthajták, mivel semmilyen állati eredetű termék nincs benne. A smoothie-k története ugyanis a 60-as évek amerikai vegetáriánus éttermeiben kezdődött.
  • Fogyókúrázók ne édesítsék semmivel (édesítőszert sem ajánlom), viszont válasszanak édesebb gyümölcsöket az elkészítéséhez.
  • Ha a gyümölcsöket inkább turmixolod és nem préseled, akkor több rostanyag marad benne, így később leszel éhes tőle, alkalmasabb a tízórai vagy uzsonna helyettesítésére.
  • Ha gránátalmát szeretnél bele tenni, akkor vásárolj 100%-os gránátalma-levet a smoothiedhoz, mivel magát a gyümölcsöt elég nehéz feldolgozni. Érdemes beruházni rá, mert nagyon finom és egészséges.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Friss vagy fagyasztott gyümölcs, zöldség
  • Fűszerek
  • Növényi tej, tejszín (pl.: mandulatej, rizstej, kókusztej) vagy natúr joghurt, kaukázusi kefír
  • Méz
  • Víz
  • Díszítéshez szívószál, kis esernyő


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Soha ne készítsd cukorral a smoothie-t. Helyette mézzel tudod édesíteni.
  • A rostos, nem préselt gyümölcsléből, hanem turmix-szal készített változatú smoothie jobban megmozgatja a bélfraktusodat, viszont ha egyébként is rengeteg rostos ételt fogyasztassz, akkor csínján bánj vele.
  • Ha nem vagy hozzászokva a rostos élelmiszerekhez, akkor kevesebbet, de sűrűbben fogyassz ilyesmit, hogy hozzászoktasd a szervezetedet.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk