Sörkiflit készíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell sörkiflit készíteni?

Sörkifli.jpg

Baráti összejövetelekre egy pohár bor vagy sör mellé, esetleg csak délutáni falatozásra a családnak is ideális sós sütemény, ami rettentő gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

Lépések

  1. Futtassuk fel az élesztőt langyos tejben! A tejet kicsit langyosítsuk meg, de ne legyen meleg vagy forró egészen, majd rakjuk bele az egy teáskanál cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt! Tegyük meleg helyre pl. a még meleg főzőlapra vagy télen a meleg radiátorra, és esetleg le is takarhatjuk valamivel a tetejét, de akkor nagyon kell figyelni rá, hogy mikor jön fel!
  2. Rakjuk össze a tésztát! A 70 dkg liszthez tegyük hozzá a 3 dl kefirt, az 1 dl olajat, az 1 teáskanál sót és a langyos tejben felfuttatott élesztőt! Mindezt jól dolgozzuk össze!
  3. Ha jól összedolgoztuk a tésztát, akkor válasszuk szét kb. 8 egyenlő golyónyi részre!
  4. A puha margarint keverjük ki 2 teáskanál sóval!
  5. A gombócok közül az egyiket nyújtsuk ki, kb. 22-23 cm átmérő szélességűre! Ne legyen túl vékony a tészta, mivel majd meg kell kennünk, és ha túl vékony, könnyen elszakadhat, de nagyon vastagra sem érdemes hagyni, mivel dupla rétegű lesz a kiflink.
  6. Tegyük félre a kinyújtott tésztát és egy másik gombócot is nyújtsunk ki kb. ugyanakkora méretűre!
  7. Ha kész az egyiket kenjük meg a kikevert Ráma egynegyed részével, majd rakjuk rá a másik kinyújtott lapot!
  8. Az összeillesztett lapokat osszuk fel kb. 12 egyenlő részre (háromszög alakú cikkre, mint ahogy a pizzát is felvágjuk), majd tekerjük fel egyenként a cikkeket úgy, hogy a szélesebb felétől kezdjük, és hajlítsuk őket kifli formára!
  9. Rakjuk őket egymás mellé a tepsibe egy sütőpapírra! Így összesen a 8 gombócból kettőt-kettőt összeillesztve, 4 lapot kell kapnunk, amelyeket egyenként 12 darabra osztunk fel, tehát kb. 48 darab kiflit kapunk majd.
  10. Ha az összes kifli a tepsibe került, akkor kenjük be a tetejüket tojással, és szórjunk rájuk egész köménymagot!
  11. Ezt követően kb. egy órán keresztül kelesszük a sütőben a kifliket, anélkül, hogy bekapcsolnánk a sütőt!
  12. Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig arany barnára sütjük őket!

Tippek

  • Ahhoz, hogy a Ráma, margarin, vaj vagy amit használunk, jól keverhető legyen érdemes már jó előre kivenni a hűtőből (pár órával sütés előtt), vagy akár télen a meleg radiátorra rakni esetleg forralt víz fölé, hogy kicsit megpuhuljon!
  • Azért inkább sütőpapírt és ne kivajazott tepsit használjunk a sütéshez, mert egy kis margarin még könnyen kifolyhat a tésztából, és ha az ráég, azt nem túl egyszerű eltávolítani belőle!

Amire szükséged lehet

  • 70 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 3 dl kefir
  • 25 dkg Rama (vagy vaj)
  • 3 teáskanál só
  • 1 tojás
  • egész köménymag a díszítéshez

Figyelmeztetések

  • Ne rakjuk túl közel egymáshoz a sütőbe a kifliket, mivel a kelesztés során jócskán megnőnek majd, így könnyen összetapadhatnak, és nehéz lesz majd őket szétválasztani, ha megsültek!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka