Só-liszt gyurmát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. április 6., 10:29-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni == right|250px A gyurmázás fejleszti a gyermekek kézügyességét és kreativit…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni

So-liszt-gyurma-keszites.jpg

A gyurmázás fejleszti a gyermekek kézügyességét és kreativitását, de alkotó kedvű felnőttek is szép díszeket, használati tárgyakat készíthetnek belőle. A legegyszerűbb és legolcsóbb alapanyag a só-liszt gyurma, amit otthon is gyorsan elkészíthetsz.

Lépések

  1. Egy mélyebb tálba vagy keverőedénybe mérj ki 10 dkg lisztet.
  2. Adj hozzá ugyanennyi apró szemű, finom sót.
  3. Öntsd fel fél dl vízzel.
  4. Tegyél hozzá még egy evőkanál étolajat.
  5. Gyúrd össze alaposan a hozzávalókat, amíg a gyurma anyaga teljesen egyneművé válik.
  6. Ha nagyon kemény, nehezen formázható, adj hozzá egy kis vizet (egyszerre csak pár cseppet), ha viszont nagyon puha, folyós lenne a gyurma, liszttel javíts az állagán.
  7. A gyurmát hagyhatod fehéren (a kész formákat száradás után ki lehet festetni), vagy egy-egy részét meg is színezheted. Erre az ételfesték is megfelelő, de természetes anyagokat is használhatsz:
    • a piros só-liszt gyurmához őrölt paprikát, esetleg málnaszörpöt, paradicsom- vagy céklalevet
    • a sárga só-liszt gyurmához kurkumát
    • a barna só-liszt gyurmához kakaóport
    • a zöld só-liszt gyurmához nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet, esetleg leturmixolt spenót kinyomkodott levét
  8. A fehér vagy színezett só-liszt gyurmából kedvedre készíthetsz különböző figurákat, apróbb tárgyakat. Ha elkészültél, tedd száraz, meleg helyre (például radiátor fölé), pár nap alatt kiszárad és megkeményedik a só-liszt gyurma. A száradási folyamatot néhány órára csökkentheted, ha alacsony hőfokra kapcsolt, nyitott ajtajú sütőbe teszed a só-liszt gyurmából készített tárgyakat.

Tippek

  • A só-liszt gyurma állagának javítása érdekében néhányan egy kevés sütőport és/vagy citromsavat is tesznek a hozzávalókhoz, de ha ezek nincsenek kéznél, az alaprecepttel is bátran próbálkozhatsz.
  • Ha később is szeretnéd használni a só-liszt gyurmát, csomagold frissentartó fóliába (folpack), vagy tedd egy zacskóba – így nem szárad ki, formázható marad.

Amire szükséged lehet

  • Liszt
  • Víz
  • Étolaj
  • Esetleg citromsav, sütőpor
  • Színezőanyagok

Figyelmeztetések

  • A só-liszt gyurma ugyan csak természetes alapanyagokat tartalmaz, magas sótartalma azonban alkalmatlanná teszi a fogyasztásra. Ha kicsi gyermekkel gyurmázunk, ügyeljünk, hogy ne kóstolja meg, ne nyelje le a só-liszt gyurmát.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki