„Ribizlizselét készíteni” változatai közötti eltérés

A Hogyankell.hu wikiből

(Hogyan kell ribizlizselét készíteni?)
(Kapcsolódó források, hivatkozások)
 
35. sor: 35. sor:
 
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
 
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
 
* [http://fozniakarok.blogspot.hu/2012/06/ribizli-zsele-citromfuvel.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+FzniAkarok+%28F%C5%91zni+Akarok%29/ Ribizlizselé citromfűvel]
 
* [http://fozniakarok.blogspot.hu/2012/06/ribizli-zsele-citromfuvel.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+FzniAkarok+%28F%C5%91zni+Akarok%29/ Ribizlizselé citromfűvel]
* [http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120624-korianderes-ribizlizsele.htmlhttp://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120624-korianderes-ribizlizsele.html/ Korianderes ribizlizselé]
+
* [http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120624-korianderes-ribizlizsele.html Korianderes ribizlizselé]
  
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]

A lap jelenlegi, 2014. január 31., 11:22-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell ribizlizselét készíteni?

Ribizli zsele.jpg
A zselé elkészítése időigényesebb folyamat, mint a lekvár- vagy a dzsemfőzés, de a gyümölcszselé sokoldalú felhasználási lehetősége kárpótolni fog minket. Például a ribizliből készült áttetsző, pikáns zselé kiváló vadhúsok mellé, megvajazott kenyérre vagy kalácsra kenve és sütemények töltelékeként.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mossuk meg a ribizlit, majd szemezzük le róla a bogyókat!
 2. A ribizliszemeket víz hozzáadásával főzzük addig, amíg a bogyók szét nem nyílnak!
 3. Tegyünk egy apró lyukú szűrőt egy edény tetejére! Öntsük a szűrőbe a sűrű ribizlipépet, és hagyjuk, hogy a leve magától lecsepegjen! Ennek kivárása sokáig is eltarthat, de csak így lesz szép átlátszó a zselé.
 4. Mérjük meg a kapott ribizlilevet, és adjunk hozzá megfelelő mennyiségű (literenként 80 dkg) cukrot, majd főzzük kb. 15 percig!
 5. Csepegtessünk egy keveset a még folyós zseléből egy tányérra! Ha kihűlve megdermed, akkor már nem kell tovább főznünk.
 6. Adagoljuk az elkészült ribizlizselét tisztára mosott, kisebb befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegek tetejére szórjunk késhegynyi tartósítószert, majd alaposan csavarjuk rá a tetejüket. Fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, majd száraz dunsztban, tehát párnák, takarók között hagyjuk fokozatosan kihűlni.

[szerkesztés] Tippek

 • Egy villa segítségével könnyebben leszemezhetjük a bogyókat a ribizlifürtökről.
 • Ha teljesen átlátszó zselét szeretnénk, akkor ne passzírozzuk át a ribizlipépet a szűrön, csak hagyjuk, hogy magától lecsepegjen a leve. Dzsemes változathoz viszont passzírozzuk át nagyobb lyukú szűrön a pépet, de a magok lehetőleg ne kerüljenek át.
 • Citromfűvel vagy korianderrel is megbolondíthatjuk a ribizlizselét. (A recepteket lsd. a Kapcsolódó forrásokban, hivatkozásokban)

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 1 kg ribizli
 • 3 dl víz
 • cukor (1 l léhez 80 dkg)
 • késhegynyi tartósítószer

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Csak szép, egészséges ribizliszemeket használjunk!
 • Ügyeljünk arra a zselé elkészítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a zselé.
 • Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott üveget!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya