„Rendszerezni az ételt a hűtőszekrényben” változatai közötti eltérés

A Hogyankell.hu wikiből

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == 300pxVeled is gyakran megesik, hogy hosszú percekig kell kutakodnod a hűtőszekrényben, mert nem talál…”)
(Nincs különbség)

A lap 2013. november 4., 17:17-kori változata

Hogyan kell Rendszerezni az ételt a hűtőszekrényben?

Huto-rendszerezes.pngVeled is gyakran megesik, hogy hosszú percekig kell kutakodnod a hűtőszekrényben, mert nem találod, amire éppen szükséged van? Vagy éppen megromlanak a dolgaid, mert már nem is emlékeztél rá, hogy van otthon vaj vagy éppen paradicsom? Akkor ez a cikk neked szól!

Lépések

  1. Kezdd a legelején: tisztítsd ki a hűtőt! Vegyél ki mindent a hűtőből, és dobd ki azokat a dolgokat, amik már megromlottak. Majd szépen tisztítsd ki az egészet.
  2. Kategorizáld a hűtőd tartalmát. A kategóriák legyenek egyszerűek, könnyen megjegyezhetőek és használhatóak. Attól függően, hogy te magad mit tartasz a háztartásodban, változhatnak a kategóriák, de íme egy alapvető besorolás:
    • Gyümölcs: jellemzően kisebb helyet foglal el, mint a zöldségek, kevesebb páratartalomra van szüksége, néhány gyümölcs (pl. a banán) pedig nem hűthető.
    • Zöldségek: általában célszerű a fiókos részben tartani, mivel több nedvességre van szüksége (a gombákat azonban ne tartsuk így, mert nyálkásodik), emellett többnyire nagyobb helyet foglalnak el, mint a gyümölcsök.
    • Hús, hal: mindig egy külön rekeszt vagy polcot szánjunk ezeknek, hogy a vér és egyéb nedvesség ne csepegjen rá más ételre.
    • Tojás és tejtermékek.
    • Készételek, maradékok: itt tarthatjuk a maradékot, ami például az előző esti vacsorából megmaradt, de a nyitott üvegeket is, pl. a lekvárt, a savanyúságot.
  3. Címkézd fel a hűtőszekrény polcait, rekeszeit. Ez segít abban, hogy ne felejtsd el, minek hol a helye, illetve mások számára is megkönnyíti a rendszerezést.
    • Bizonyított, hogy megvannak azok a helyek a hűtőben, ahol egy adott élelmiszer az optimális hűtő hatást kapja. Ez függ a hűtő típusától, de általában elmondható, hogy az ajtó a legmelegebb, ráadásul minden ajtónyitáskor meleg levegő éri az itt tárolt ételt. A fagyasztóhoz közeli polc a leghidegebb. A fiókos rész alul általában szintén melegebb, így a fölötte lévő polc is. A húsok, halak legjobban középhőmérsékleten tarthatók el, így elkerülhető a fagyás, ugyanakkor megvan a veszélye, hogy más ételre csöpög belőlük valami.
  4. Helyezd vissza az élelmiszereket a hűtőbe a különböző kategóriáknak megfelelően.
  5. Használj a hűtőn post-iteket vagy egyéb címkéket az egyes maradékok (pl. bontott tej vagy vacsoramaradék) lejárati dátumával, így biztosan nem romlik rád az étel.
  6. Mindig a kategóriáknak megfelelően tárold az élelmiszereket, és erre figyelmeztesd a háztartásodban élőket is. Hetente egy kisebb, havonta egy nagyobb tisztítást iktass be.

Tippek

  • Használj hűtőszagtalanítót a kellemetlen szagok elkerülése érdekében.

Amire szükséged lehet

  • post-it
  • filctoll
  • matrica
  • tisztító szerek

Figyelmeztetések

  • Soha ne pakold túlságosan tele a hűtőszekrényt, mert csökkenti a hűtés hatékonyságot és a levegő áramlását.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag