Portalanítani

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 30., 10:57-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell portalanítani?)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell portalanítani?

Portalanitas.jpg
A portalanítás a takarítás elengedhetetlen része. Az esztétikai szempont mellett egészségügyi okokból is erősen ajánlott rendszeresen és alaposan portalanítani a lakásban, nem feledkezve meg a kevésbé látható helyekről sem! Cikkünkben tanácsokat és praktikákat adunk a portalanításhoz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Haladjunk fentről lefelé! Célszerű először a plafont, a csillárokat, a bútorok tetejét, majd a polcokat, az asztalokat és a különböző tárgyakat, végül a padlót portalanítani. Ha azonban nagyon poros lenne a padló, akkor előbb azt porszívózzuk fel, majd az egyes bútorok portalanítása után térjünk vissza a padló újbóli felporszívózásához, hiszen időközben sok por szállhatott rá.
 2. Használjunk megfelelő eszközöket! A portalanítás során lehetőleg kerüljük a tollseprűt, mert ezzel csak a port kavarjuk fel, amely pillanatok alatt vissza is száll a bútorokra és egyéb helyekre. A nehezen hozzáférhető helyek (pl. radiátor, bútor mögött), a kárpitos bútorok és a padló (szőnyeg, járólap, parketta) portalanítására a legalkalmasabb eszköz a porszívó. A bútorokról mikroszálas kendővel (magához vonzza a port) vagy nedves, mosószeres, jó minőségű (nem műszálas!) törlőronggyal tudjuk leghatékonyabban eltüntetni a port.
 3. Törölgessük le a bútorokat! Mikroszálas kendő vagy nedves, mosószeres törlőronggyal a különböző bútorokat (pl. szekrények polcai, fali polcok, asztalok) célszerű letörölni, amelyekről közben emeljük fel a rajta lévő tárgyakat, díszeket, így néhány mozdulattal ezeket is át tudjuk törölgetni. A szekrény tetején is rengeteg por halmozódik fel, erről se feledkezzünk meg!
 4. Poroljuk le az elektromos eszközöket! A televízió, a számítógép, a laptop képernyőjének tisztítása nem egyszerű feladat, mert rögtön újra magukhoz vonzzák a port. Jó minőségű mikroszálas kendővel célszerű letörölni a képernyőt, de ha ez sem igazán hatékony, akkor töröljük át textillágyító folyadékkal, amely megakadályozza a por visszaszállását. A számítógép/laptop billentyűzetéből sűrített levegővel távolíthatjuk el a port.
 5. Porszívózzuk ki a kárpitokat! Porolóbot helyett érdemes inkább a porszívóhoz nyúlni és azzal portalanítani a kanapét és az ágymatracot, mert így a kárpit sem sérül meg és a por sem száll szét a lakásban. A díszpárnákat, ágytakarókat, plédeket (amelyeket ritkábban mosunk ki) pedig időnként vigyük ki a szabadba és alaposan rázzuk ki őket!
 6. Portalanítsuk a növényeket és a könyveket is! A zöld leveleken is megáll a por, ezért egy nedves ronggyal töröljük le őket, vagy gyűjtsük a kádba a cserepes szobanövényeinket, és zuhannyal veressük le a leveleikről a port. Kisebb takarításkor a polcon sorakozó könyveknek elég csak a tetejét egy ronggyal vagy porszívóval leportalanítani, de egy nagytakarítás alkalmával a könyveket célszerű kivinni a szabadba és alaposan kicsapkodni őket, mert rengeteg por halmozódik fel rajtuk.
 7. Porszívózzuk fel a padlót! Ajánlott hetente porszívózni, hiszen a padlón sokszor észrevétlenül sok por gyűlik össze, amit a járkálásunkkal felkavarunk és még több helyre eljut a por. Ha parkettát vagy járólapot porszívózunk, akkor ne felejtsük el a porszívón beállítani a sörtéket, így nem karcoljuk meg a padlót! A kisebb szőnyegeket ki is rázhatjuk az udvaron, azonban nagyobb padlószőnyeg esetén először a szőnyeget porszívózzuk ki, majd az alatta található padlót is mossuk fel, hogy teljesen megszabaduljunk a portól.

[szerkesztés] Tippek

 • A padlót (járólap, parketta) porszívó helyett egy súrolókefe és egy rossz harisnya segítségével is portalaníthatjuk. Húzzuk a harisnyát a súrolókefére, és ezzel töröljük át a padlót, melyet így nemcsak a portól szabadíthatunk meg, hanem felülete fényes is lesz.
 • A fa redőnyt vagy a műanyag reluxát egy ronggyal betekert lapos eszköz (pl. kés) segítségével tudjuk portalanítani. Ha gyógyszertári alkohollal vagy textillágyítóval is áttöröljük a léceket, akkor tartósan megszabadulhatunk a portól.
 • A mennyezetet és a falat egy puha ronggyal bevont, hosszú nyelű partvissal portalaníthatjuk le.
 • A vastag vászonfüggönyökről a legegyszerűbben mosással tüntethetjük el a port.
 • Érdemes a hálószobában – főként ha száraz levegőjű és/vagy(cserép)kályhával fűtött, amely következtében több por is száll – párásító vagy légtisztító készüléket használni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • a felsorolt tanácsok betartása
 • hatékony portalanításra alkalmas eszközök

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Rendszeresen takarítsuk ki a szellőző rendszereket, légkondicionálókat is, mert ezekben is sok por halmozódik fel, amely egyrészt tönkreteheti a szerkezetet, másrészt a szerkezet vissza is fújhatja a lakásba a port!
 • Nagytakarítások alkalmával ne hagyjuk ki a nem látható helyeket, ahol szintén könnyen lerakódik a por (pl. ajtó teteje, szekrény/ágy/kanapé mögötti részek, lambéria/csempe széle, ablakpárkány)!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya