Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Pizzát sütni

43 bájt hozzáadva, 2013. augusztus 26., 16:21
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 91.83.167.22 (vita) szerkesztéséről Hogyankell szerkesztésére
== Lépések ==
# '''Elsőként a tésztát kell elkészítenünk az alábbi módon''':
## 1 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kávéskanál cukrot és belemorzsolunk fél csomag (2,5 dkg) élesztőt. Meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (8-10 perc alatt).
## Ezután dagasztótálba szitálunk fél kilogramm lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a megdagadt élesztőt. Fakanállal a tál széleitől az élesztőre húzunk egy kis lisztet, esetleg egy kicsit össze is keverhetjük. Ezután hagyjuk további 10 percig dagadni az élesztőt.
## A tésztához adunk még 3 kávéskanál sót, 4 evőkanál olajat (bár ezt el is hagyhatjuk, ha kicsit egészségesebb tésztát szeretnénk), valamint 1-1,5 dl vizet. A fakanállal összekeverjük, majd kézzel vagy a robotgép dagasztó szárával addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Ezután szórjunk még egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen (ez mintegy 30-40 percet vesz igénybe).
## A kész pizzatésztát gyúródeszkára tesszük, átgyúrjuk, majd kézzel vagy sodrófával a kívánt formára és nagyságúra nyújtjuk. (Ez a mennyiség 4 tálnyi vékonyabb vagy 3 tálnyi vastagabb, kerek pizzához elegendő, de két nagyobb tepsibe is tehetjük.) Ezután olajjal megkent tepsibe fektetjük.
# '''Közben melegítsük elő a sütőt – állítsuk a legmagasabb fokozatra.'''# '''A kész, de még nyers pizzatésztát megkenjük szósszal, majd ráhalmozzuk a feltéteket.'''
## A paradicsomos alaphoz egy kisebb lábosba teszünk sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Belenyomunk pár gerezd fokhagymát, majd adunk hozzá sót, borsot ízlés szerint. A fűszerek közül az oregánó és a bazsalikom elengedhetetlen, de adhatunk hozzá még majorannát vagy szárított petrezselymet is. Kis lángon egy kicsit összefőzzük és már kenhetjük is a pizzatésztára.
## Tejfölös alaphoz pizzánként fél kis pohár tejfölt keverünk össze sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, esetleg egy kis fokhagymával, ezután – hidegen – kenjük rá a nyers pizzatésztára.
### Ha konzerv alapanyagot használunk (pl. kukorica, gomba, ananász), mindig alaposan le kell csepegtetni a levét, mielőtt a pizzára tennénk.
### Ha minden feltétet rátettünk a pizzára, sajtot reszelünk a tetejére.
# '''Végezetül nincs más hátra, mint megsütni a pizzát: magas fokozaton rövid idő (10-15 perc) alatt lesz ropogós. '''
== Tippek ==
* [http://www.pizza-pizzeria.com/pizza-receptek/ Minden a pizzasütésről – tészták, szószok, feltétvariációk]
* [http://thechefviki.blogspot.com/2009/04/pizzasutes-otthon.html Pizzaasütés otthon]
* [http://logout.hu/cikk/pizzakeszites_hazilag/teljes.html Pizzasütés minden részletre kiterjedő alapossággal]
[[Kategória:Étel-ital]]
3 567
szerkesztés