Pillangó tortát készíteni kerek lapból

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. november 8., 15:27-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell pillangó tortát készíteni kerek lapból?)

Hogyan kell pillangó tortát készíteni kerek lapból?

Lepke-torta-0.jpg

Gyermekzsúrok sztárja lehet egy pillangó alakú torta, amely nemcsak az ízével, de a látványával is örömet szerez. Ennek elkészítéséhez nem kell külön lepke formát beszereznünk, kerek tortalapból is könnyedén ki lehet alakítani a szárnyakat.

Lépések

 1. Süss egy kerek tortalapot piskótából vagy kevert tésztából. Ha tölteni is szeretnéd, akkor nagyobb mennyiségű tésztával dolgozz, hogy vastagabb lapot kapj. Hagyd teljesen kihűlni. (Ha nincs időd/kedved sütni, a nagyobb boltokban kapható kész tortalappal is dolgozhatsz.)
 2. Ha tölteni szeretnéd a tortát, vágd félbe a lapot (vastagságában), így két tésztakorongod lesz. Az alsót kend meg a krém kétharmadával, majd tedd rá a felső lapot is. Hagyd így hűlni legalább egy-két órát, hogy „összeálljanak” a rétegek.
 3. A tortát vágd félbe az egyik átmérője mentén.
 4. Ezután a jobb oldali részt tedd át a bal oldalra úgy, hogy a félkör alakú oldalak érintkezzenek egymással.
 5. Vágj ki egy kis háromszöget mindkét oldalból – ez jelzi majd, hol különül el a lepke alsó és felső szárnya. Lepke-torta-1.jpg
 6. Ezután vond be a tortát krémmel, hogy elfedd az illesztéseket, egyenetlen széleket.
 7. Végül az igazi „pillangóhatás” érdekében díszítsd ki a tortát. Itt már nyugodtan szabadjára engedheted a fantáziádat: használhatsz színezett vajkrémet, marcipánt, csokoládét, gyümölcsöket stb.

Tippek

 • A kis háromszögek kivágása helyett teljesen át is vághatod a fél tortákat, így a lepke „szárnyait” még inkább a tetszésed szerint tudod elrendezni.
 • Ha fondant vagy marcipán borítással szeretnéd díszíteni a tortát, akkor érdemes a körcikkeket külön-külön, még az összeállítás előtt bevonni. Így kicsit több marcipán/fondant fogy, de szebb lesz a végeredményt, mintha a pillangó szárnyai közti keskeny résekbe próbálnád betömködni a bevonatot.
 • Ha szeretnéd tovább formázni a pillangót, akkor lekerekítheted például a szárnyak alsó sarkait.
 • A tortából „leeső” darabokat összegyúrhatod (ha kell, egy kis krémmel vagy tejjel teheted puhábbá a masszát), és felhasználhatod a lepke fejének, testének megformálásához.

Amire szükséged lehet

 • Kerek tortalap
 • Krém, ízlés szerint
 • Díszítéshez használt anyagok

Figyelmeztetések

 • A tortadíszítés nagy gyakorlatot igényel. A lelkesedés és a befektetett energia miatt mégis sokszor nagyobb sikere van egy kevésbé „szép”, de házi készítésű tortának, mint egy tökéletes, de cukrászatból rendelt süteménynek.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki