Pelmenyit készíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell pelmenyit készíteni?

Letöltés.jpg

Az orosz raviolinak is becézett ételkülönlegesség, bár nem az egyik leggyorsabban elkészíthető étel a világon, mégis megéri kipróbálni, a végeredményben senki sem fog csalódni.


Lépések

  1. Készítsd el a tölteléket. Ehhez reszeld le a vöröshagymát, amit 2-3 kávéskanál só és őrölt feketebors kíséretében a darált húsba beledolgozol. Ezután rakd be a hűtőbe.
  2. Készítsd el a tésztát. Sózd meg a kimért lisztet. Készíts fészket a közepébe, amibe a tojást beleöntöd. Adagolj hozzá vizet, amíg kemény, de nyújtható tésztát nem kapsz. Pihentesd a tésztát legalább egy órát.
  3. Egy lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 mm vékonyságúra. Majd fogj egy pogácsaszaggatott (a kisebb fajtát) és szaggasd ki a tésztát.
  4. A kapott kiskorongok közepére tegyél egy kávéskanálnyi húst (ne kend szét, maradjon kis gombóc középen).
  5. Ezután hajtsd félbe a korongokat úgy, hogy a sarkaikat jól összetapasztod, összecsíped.
  6. Ha nagyobb adagot készítesz, akkor lisztezd be a gombócokat, hogy ne ragadjanak össze, és zacskóba összegyűjtve száműzd a mélyhűtőbe.
  7. Ha megfőznéd, és azonnal tálalnád, akkor tegyél fel egy fazék vizet forrni, ami akkora, amekkorában bőven elférnek a gombócok. A vizet ízesítsd leveskockával, lehetőleg erőleves, marha- vagy tyúkhúslevessel. A forrásban lévő vízhez add hozzá a gombócokat és közepes lángon főzd kb. 15-20 percig, de inkább kóstolgasd, úgy az igazi.
  8. Ha elkészültek, tegyél a tetejükre tejfölt és reszelt füstölt sajtot. A tejfölt kihagyhatod, sajttal is nagyon finom.


Tippek

  • Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget elkészíteni, amit nem főzöl meg, hanem a mélyhűtőben tárolod. Ezeket bármikor előveheted és megfőzheted, nem kell megvárnod, míg kiolvad.
  • Érdemes egy-két csepp olívaolajat adnod a forrásban lévő vízhez, hogy ne ragadjanak össze a gombócok.


Amire szükséged lehet

  • 1 kg darált hús (sertés)
  • 1 db vöröshagyma
  • 75 dkg liszt (rétes)
  • 1 db tojás
  • Őrölt fekete bors
  • Víz
  • Sajt (legjobb, ha füstölt)
  • Tejföl
  • Leveskocka


Figyelmeztetések

  • Mindig lisztezd be a gombócokat, miután összegyúrtad őket, hogy ne ragadjanak össze.


Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját tapasztalat

Az oldal szerzői

SzNiki