Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Pattogatott kukoricát készíteni házilag

A lap korábbi változatát látod, amilyen 81.182.125.61 (vitalap) 2011. november 29., 09:23-kor történt szerkesztése után volt.

Hogyan kell pattogatott kukoricát készíteni házilag?

Popcorn.jpg

A házi pattogatott kukorica finom és néhány perc alatt, egyszerűen elkészíthető. Kifejezetten ajánlom beszélgetős, társasjátékos összejövetelekhez.

Lépések

  1. Sós-fűszeres:
  2. Forrósítsuk fel az olajat! Öntsünk egy nagy lábasba egy kevés olajat, majd forrósítsuk fel!
    1. Jöhet a kukorica! A forró olajba tegyük bele a pattogatni való kukoricát, majd tegyük rá a fedőt! Fontos, hogy a fedő pontosan illeszkedjen a lábasra.
    2. Fűszerezés: A kukoricát ízlés szerint ízesíthetjük különböző fűszerekkel (pl. fűszerkeverékek, fokhagyma granulátum stb.). Minél később tesszük bele a lábasba, annál kisebb az esélye, hogy odaég. A legjobb, ha akkor fűszerezzük be a kukoricát, mielőtt az első szemek kipattognak, de akár utólag is fűszerezhetjük a kész pattogatott kukoricát.
    3. Kész: Ha kipattogott a kukorica, húzzuk le a tűzhelyről, és már fogyaszthatjuk is!
  3. Vajas-sós:
    1. Tegyünk egy lábasba kb. 8 deka vajat és 10 deka kukoricát, majd helyezzük rá a fedőt!
    2. Ha kipattogott a kukorica, forgassuk át még egy kis olvasztott vajon és sózzuk meg!
  4. Sajtos-fűszeres:
    1. Olvasszunk fel a lábasban kb. 10 deka vajat, majd szórjunk bele 2 teáskanál garam masala fűszerkeveréket! Ezután jöhet bele a kukorica.
    2. Fedjük le a lábast, és várjuk meg, míg kipattog!
    3. Amint kipattogott, húzzuk le a lángról, sózzuk meg és forgassuk össze kb. 10 deka reszelt füstölt sajttal!
  5. Csokis:
    1. Olvasszunk meg 15 deka cukrot, majd tegyünk bele 3 teáskanál kakaóport és 3 deka vajat! Eközben vegyük kicsire a lángot!
    2. Ha megolvadt a csoki, forgassuk meg benne a már előre kipattogtatott kukoricát úgy, hogy a csokoládémáz egyenletesen befedje a szemeket!
    3. Ezután öntsük ki egy deszkára, hogy megszáradjon!

Tippek

  • A pattogtatni való kukoricát beszerezhetjük a piacon kimérve, de boltokban is kapható (általában a lencsék, száraz babok és aszalt gyümölcsök környékén), igaz, kicsit drágábban.
  • Az olaj helyett olívaolajat is használhatunk.
  • A kész pattogatott kukoricát akár szójaszósszal is ízesíthetjük.

Amire szükséged lehet

  • Egy nagy lábas fedővel
  • Kis olaj, ez lehet olívaolaj is
  • Pattogtatni való kukorica
  • Fűszerek
  • Vajas verzióhoz: vaj
  • Sajtos-fűszereshez:
    • garam masala fűszerkeverék
    • füstölt sajt
    • vaj
  • Csokishoz:
    • cukor
    • kakaópor
    • vaj

Figyelmeztetések

  • A kukorica nagyon gyorsan odakap, ezért közepes lángon pattogtassuk, és ha már nem pattog, gyorsan vegyük le a lángról!
  • Ne tegyünk egyszerre túl sok kukoricát a lábasba, mert a kipattogott kukorica felnyomhatja a fedőt, az alsók pedig nem tudnak kipattogni a többinek a súlyától!

Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

JViki, Kiscsillag