Növényi tejet készíteni házilag

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2017. február 21., 09:02-kor történt szerkesztése után volt. (Amire szükséged lehet)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell növényi tejet készíteni házilag?

Szojatej.jpg

A reformkonyhában egyre többször találkozhatunk a különböző növényi alapú tejekkel. Az alapanyagoktól függően különböző ízvilágú ételek és italok készíthetőek belőlük, ugyanis a hozzávalóként használt növények aromája megjelenik a tejben. Emellett egészségesek és tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, sőt a különböző növényi tejek (pl. mandulatej) a laktózérzékenyek számára kiváló alternatívát nyújthatnak az állati eredetű tejek helyettesítésére.


[szerkesztés] Lépések

  1. Készítsd elő az alapanyagokat, majd attól függően, hogy mit szeretnél készíteni, vedd elő a megfelelő tároló eszközt:
    • magtejhez egy tálkát
    • gabonatejhez lábast
  2. Magtejek elkészítése:
    • Alapanyaga lehet: hántolt mandula, dió, kókusz, szezám, mogyoró, kesudió, szója
    • Ízlés szerint a magvakat felhasználás előtt megpiríthatod, így különlegesebb ízélményt fogsz elérni
    • A kiválasztott növény magvait áztasd be egy tálba.
    • A fél-egy nap áztatás alatt 2-4 alkalommal cseréld le róluk a vizet, hogy eredményként könnyen emészthető magvakat kapj.
    • Turmixold le a tál tartalmát. Mennyiségileg kb. 1-3/4 bögre magot 1 liter vízzel. De minél több a szilárd hozzávaló, annál sűrűbb tejet kapsz, akár a tejszín sűrűségét is elérheted.
    • Szükség esetén önts még hozzá vizet, vagy ha sűrűbb italt szeretnél készíteni, akkor alapból kevesebb víz szükséges. A tejszín állag eléréséhez sok mag és kevés víz kell.
    • Szűrd le szűrőn vagy sűrű szövésű anyagon.
    • Kókusz esetében a kókuszreszeléket áztasd, de erről nem szükséges cserélni a vizet. Gyorsított eljárásként pedig előző áztatás nélkül önts rá forró vizet, forrald kb. 3 percig, majd levéve a tűzről önts rá hideg vizet, turmixold és szűrd le. Ha a forralást is meg akarod spórolni, akkor csak egyszerűen turmixold össze vízzel és úgy szűrd le.
  3. Gabonatejek elkészítése:
    • Alapanyaga lehet: zab, köles, hajdina, tönköly, rizs, kukorica
    • Áztatás után célszerű megfőzni a gabonaszemeket egészen addig, míg sűrű, tejszerű állagot nem kapsz.
    • Kis hűtés után turmixold, majd szűrd le.
    • Pici sót tegyél hozzá.
  4. Édeskés ízük miatt kiváló desszertekhez, müzlihez, turmixokhoz, krémlevesekhez, zabkásához, kávéhoz, főzéshez, valamint önmagukban fogyasztva.
  5. Ízlés szerint ízesítheted xilittel, mézzel, fahéjjal, vaníliával, kakaóval.
  6. Lezárható üvegbe töltve több napig elállnak a hűtőben. Zsírtartalmuk a tehéntejhez hasonlóan 1,5-3% között mozog.

[szerkesztés] Tippek

  • A megmaradt zaccból őrléssel lisztet is készíthetsz: magtejek készítésénél a szűrés után a szűrőben maradt magvakat szárítsd ki sütőben vagy aszalóban, majd őröld le.
  • A növényi tejekből készíthetsz még tejszínt, tejszínhabot, joghurtot vagy túrót is.
  • Állati eredetű tej helyettesítésekor a receptekben meghatározott mennyiségben ugyanúgy felhasználhatók a növényi tejek.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • különböző gabonák, magvak
  • víz
  • tálka, lábas, lezárható üveg

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Allergén anyagokat tartalmazhatnak (pl.: szezámmag, mogyoró), ezért mielőtt hozzáfognál, mindenképpen informálódj, hogy valaki allergiás-e az adott hozzávalókra a környezetedben. Éppen ezért a magtejek minimum 3 éves kortól ajánlottak.
  • Az alapanyagtól függően különböző ízük van a növényi tejeknek, tartalmazva a növény aromáját. Ez ízlés szerint korlátolhatja a felhasználási módjukat.
  • Számold ki, hogy 1 pohár növényi tej az adott alapanyagból mennyi tápanyagot és kalóriát tartalmaz, amitől függő mennyiségben építsd bele a napi étrendedbe.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk