Mézbort készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 81.183.131.213 (vitalap) 2012. június 26., 14:31-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell mézbort készíteni?

Mezbor-recept-keszites.jpg

A mézbor nem tévesztendő össze a mézes borral, előbbi valóban mézből erjesztve készül, míg utóbbi csak mézes ízesítésű. Az alábbi recept viszonylag nagy mennyiségre van megadva, de természetesen az arányok csökkentésével kisebb adag is készíthető.


[szerkesztés] Lépések

  1. 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mészmentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat.
  2. Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük. Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását.
  3. Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket. A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni):
    1. 5 teljes rúd fahéj,
    2. fél szerecsendió frissen lereszelve,
    3. 2 db dió nagyságú gyömbér, szintén lereszelve,
    4. kevés őrölt szegfűszeg,
    5. Néhány levél citromfű.
  4. Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22°C -on tároljuk, így hamarosan megindul az erjedési folyamat.
  5. Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva már palackozhatjuk.

[szerkesztés] Tippek

  • A cikkben javasolt fűszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk, ízlésünk és igényünk szerint, sőt bővíthetjük is az alkotóelemeket, ha az első "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 37 kg méz
  • 100 l víz
  • 10 gr borkő
  • 15 gr citromsav
  • 1-2 csomag fajélesztő (fehérborhoz való)
  • fűszerek (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, citromfű)
  • tüllzacskó
  • megfelelő nagyságú tartály, hordó

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az erjesztést nagy elővigyázattal, lehetőleg zártan, kotyogóval, vagy gumidugóba ágyazott üveg-, esetleg műanyag csövön keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki