Málnadzsemet készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 16:23-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell málnadzsemet készíteni?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell málnadzsemet készíteni?

Malnadzsem .jpeg

Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málnából dzsemet főzve viszont a téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Dzsemfixszel készült változat

  1. Válogassuk át alaposan a málnaszemeket!
  2. Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, és keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni!
  3. Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet!
  4. Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet!
  5. Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre!

[szerkesztés] Fahéjjal megbolondított változat

  1. Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket!
  2. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és vízzel felöntve főzzük forrásig!
  3. Tegyük takarékra, ha felforrt, majd további 4-5 percig még forraljuk!
  4. Szedjük le a málnapép tetején keletkezett habot!
  5. Adagoljuk tisztára mosott üvegekbe a málnadzsemet.
  6. Tartósítsuk száraz dunsztban, azaz párnák, takarók között hagyjuk kihűlni az üvegeket!

[szerkesztés] Tippek

  • Aki nem szereti a magokat, az szűréssel a megfőtt málnapépből könnyen eltávolíthatja őket.
  • A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Fahéjjal megbolondított változathoz:
    • 3,3 kg málna
    • 1,8-2 kg cukor
    • 3-4 teáskanál fahéj
    • 2 pohár víz
  • Dzsemfixszel készített változathoz:
    • 3 kg málna
    • 1 kg cukor
    • 3 csomag dzsemfix szuper 3:1 (ilyen fajtájú dzsemfix használatával jóval kevesebb cukorra van szükség a befőzésnél, és ennek köszönhetően a dzsemek magas gyümölcstartalmúak maradnak)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
  • A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
  • Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya