„Mogyoróvajat készíteni” változatai közötti eltérés

A Hogyankell.hu wikiből

(Lépések)
(Lépések)
3. sor: 3. sor:
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
 
 
# Szerezd be a hozzávalókat. Másfél bögre mogyoróvajhoz az alábbiakra lesz szükséged: 2 bögre pörkölt mogyoró, 1,5 tk földimogyoró olaj vagy növényi olaj (ha szükséges), fél tk cukor (ha szükséges), csipetnyi só (ha szükséges).
 
# Szerezd be a hozzávalókat. Másfél bögre mogyoróvajhoz az alábbiakra lesz szükséged: 2 bögre pörkölt mogyoró, 1,5 tk földimogyoró olaj vagy növényi olaj (ha szükséges), fél tk cukor (ha szükséges), csipetnyi só (ha szükséges).
# A mogyorót szórd bele egy tepsibe. <video loop="" class="fp-engine" src="http://d5kh2btv85w9n.cloudfront.net/b/b2/Make Peanut Butter Step 1.360p.mp4"></video>
+
# A mogyorót szórd bele egy tepsibe.  
 +
# Tedd 180 fokos sütőbe kb. 6-8 percre. Kétpercenként rázd össze, hogy egyenletesen piruljon.
 +
# Hagyd kihűlni, majd öntsd bele egy fém pengés turmixgépbe.
 +
# Adj hozzá másfél teáskanál mogyoró- vagy növényi olajat. Fedd le a turmixgépet, majd 2-3 percen át daráld le úgy, amíg a keverék egy labdát nem formáz.
 +
# Kapard le a földimogyorót a turmixgép oldaláról, ha szükséges, és folytasd addig a turmixolást, amíg sima mogyoróvajat nem kapsz.
 +
# Kóstold meg, és adj hozzá cukrot vagy sót, ha szükséges.
 +
# Ha édesebb mogyoróvajat szeretnél kapni, használhatsz barnacukrot vagy mézet is.
 +
# Egy kanállal tedd át egy jól záródó üvegbe a mogyoróvajat. Egy-két napig hagyd a hűtőben állni, így kellőképpen összeérik.
 +
== Tippek ==
 +
* Ha nem szereted nagyon olajosan, használj mogyoróolaj helyett olyan olajat, mely szilárd szobahőmérsékleten, pl. kakaóvaj, kókuszolaj, pálmaolaj.
 +
* A természetes mogyoróvaj nagyon egészséges és finom étel, mely fehérjében gazdag.
 +
* Ha kissé darabosabban szereted a mogyoróvajat, akkor egy negyed bögrét már csak akkor tegyél a turmixgépbe, amikor a pép már elkészült, és csak egy rövid időre indítsd be.
 +
== Amire szükséged lehet ==
 +
* mogyoró
 +
* földimogyoró-olaj vagy növényi olaj
 +
* cukor
 +
* só
 +
* turmixgép
 +
* kanál
 +
* jól záródó edény (pl. befőttes üveg)
 +
== Figyelmeztetések ==
 +
* Ha túl sós lett, adjunk hozzá több cukrot vagy mézet.
 +
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 +
* [http://www.wikihow.com/Make-Peanut-Butter]
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==

A lap 2013. november 1., 13:20-kori változata

Hogyan kell mogyoróvajat készíteni?

A mogyoróvaj könnyen és gyorsan elkészíthető otthon is, és nem igényel túl sok hozzávalót. Ráadásul az otthon készített mogyoróvaj egy egészségesebb alternatívája a kereskedelmi forgalomban kaphatóaknál, hiszen nem tartalmaz tartósítószert. Ráadásul ha találsz egy olyan helyet (pl. a piacon), ahol viszonylag olcsón be tudod szerezni a mogyorót, még pénzt is megtakaríthatsz. Természetesen a házi mogyoróvaj szavatossági ideje rövidebb, de remélhetőleg előbb el is fogy, mint hogy megromolhatna…

Lépések

 1. Szerezd be a hozzávalókat. Másfél bögre mogyoróvajhoz az alábbiakra lesz szükséged: 2 bögre pörkölt mogyoró, 1,5 tk földimogyoró olaj vagy növényi olaj (ha szükséges), fél tk cukor (ha szükséges), csipetnyi só (ha szükséges).
 2. A mogyorót szórd bele egy tepsibe.
 3. Tedd 180 fokos sütőbe kb. 6-8 percre. Kétpercenként rázd össze, hogy egyenletesen piruljon.
 4. Hagyd kihűlni, majd öntsd bele egy fém pengés turmixgépbe.
 5. Adj hozzá másfél teáskanál mogyoró- vagy növényi olajat. Fedd le a turmixgépet, majd 2-3 percen át daráld le úgy, amíg a keverék egy labdát nem formáz.
 6. Kapard le a földimogyorót a turmixgép oldaláról, ha szükséges, és folytasd addig a turmixolást, amíg sima mogyoróvajat nem kapsz.
 7. Kóstold meg, és adj hozzá cukrot vagy sót, ha szükséges.
 8. Ha édesebb mogyoróvajat szeretnél kapni, használhatsz barnacukrot vagy mézet is.
 9. Egy kanállal tedd át egy jól záródó üvegbe a mogyoróvajat. Egy-két napig hagyd a hűtőben állni, így kellőképpen összeérik.

Tippek

 • Ha nem szereted nagyon olajosan, használj mogyoróolaj helyett olyan olajat, mely szilárd szobahőmérsékleten, pl. kakaóvaj, kókuszolaj, pálmaolaj.
 • A természetes mogyoróvaj nagyon egészséges és finom étel, mely fehérjében gazdag.
 • Ha kissé darabosabban szereted a mogyoróvajat, akkor egy negyed bögrét már csak akkor tegyél a turmixgépbe, amikor a pép már elkészült, és csak egy rövid időre indítsd be.

Amire szükséged lehet

 • mogyoró
 • földimogyoró-olaj vagy növényi olaj
 • cukor
 • turmixgép
 • kanál
 • jól záródó edény (pl. befőttes üveg)

Figyelmeztetések

 • Ha túl sós lett, adjunk hozzá több cukrot vagy mézet.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Tippek

MEGJEGYZÉS: Add meg a tippeket, amik segítik az olvasót a megvalósítás során. Minden új tippet egy csillaggal (*) kezd! Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

 • Első tipp


Amire szükséged lehet

MEGJEGYZÉS: Sorold fel azokat a dolgokat, amire szükség van a megvalósítás során. Minden szükséges eszközt új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

 • Első szükséges dolog


Figyelmeztetések

MEGJEGYZÉS: Amennyiben szeretnéd az olvasókat figyelmeztetni valamire a témával kapcsolatban, azt itt tudod megtenni. Minden figyelmeztetést új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

 • Első figyelmeztetés

Kapcsolódó videók

MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!


Kapcsolódó források, hivatkozások

MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!


Az oldal szerzői

Kiscsillag