Melange-ot készíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell melange-ot készíteni?

Melange .jpg

A melange német eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok skálája is igen széles. Ahány kávéház és étterem, mindegyik a maga képére formálva készíti és szolgálja fel ezt a kávékülönlegességet. Lényegében egy exkluzívabb tejes kávé, mely jelzőt a rétegelt színeknek köszönheti.

Lépések

Egyszerű melange

Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt.

  1. Melegítsük és habosítsuk fel a tejet!
  2. Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet!
  3. A mézre öntsük rá óvatosan a tejet!
  4. Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot!
  5. A kis adag kávét óvatosan, lassan, a pohár fala mentén öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad.
  6. Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét.

Régi bécsi melange

Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt.

  1. Készítsünk egy csészényi, laza hosszú kávét!
  2. Egy nagyobb csészébe üssünk bele egy db tojás sárgáját!
  3. A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel és a cukorral!
  4. Adjuk hozzá a kávét!
  5. Adjuk hozzá a konyakot!

Tippek

  • Az egyszerű melange esetében a rétegek elválasztásához használhatunk kiskanalat is. Ebben az esetben a réteg fölé nagyon közel tartva a kiskanálba engedjük az italokat, hagyjuk túlcsorogni és közben folyamatosan emeljük feljebb és feljebb a kanalat.
  • A cukor és méz mennyiségét egyik kávénál sem kell komolyan venni, ezt az összetevőt ízlés szerint adagolhatjuk.
  • Az elkészítésükhöz használt tej legyen jó minőségű, és zsíros. Így tényleg sikerülni fognak a csíkok az egyszerű melange-nál.

Amire szükséged lehet

  • kávéfőző
  • feketekávé

Egyszerű melange

  • nagyobb, átlátszó üvegpohár
  • 2 dl tej
  • tejhabosító
  • 2-3 teáskanál méz
  • kiskanál
  • csipetnyi kakaópor

Régi bécsi melange

  • 1 db tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál konyak


Figyelmeztetések

  • A réteges melange kávé elkészítésénél ügyeljünk az óvatosságra, lassú összeöntögetésre és adagolásra! Csak ezt betartva alakulnak ki a csíkok a kávéban.

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah