Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Melange-ot készíteni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell melange-ot készíteni? ==
 
== Hogyan kell melange-ot készíteni? ==
  
[[Fájl:melange_.jpg|right|200px]]A melange német eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok skálája is igen széles. Ahány kávéház és étterem, mindegyik a maga képére formálva készíti és szolgálja fel ezt a kávékülönlegességet. Lényegében egy exkluzívabb tejes kávé, mely jelzőt a rétegelt színeknek köszönheti.
+
A melange francia eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok skálája is igen széles. Ahány kávéház és étterem, mindegyik a maga képére formálva készíti és szolgálja fel ezt a kávékülönlegességet. Lényegében egy exkluzívabb tejes kávé, mely jelzőt a rétegelt színeknek köszönheti.
 +
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
9. sor: 10. sor:
 
Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt.
 
Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt.
  
# '''Melegítsük és habosítsuk fel a tejet!'''
+
# Melegítsük és habosítsuk fel a tejet!
# '''Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet!'''
+
# Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet!
# '''A mézre öntsük rá óvatosan a tejet!'''
+
# A mézre öntsük rá óvatosan a tejet!
# '''Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot!'''
+
# Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot!
# '''A kis adag kávét óvatosan, lassan, a pohár fala mentén öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad.'''
+
# A kis adag kávét óvatosan, lassan, a tejhab közepén keresztül öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad.
# '''Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét.'''
+
# Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét.
 +
 
  
 
=== Régi bécsi melange ===
 
=== Régi bécsi melange ===
20. sor: 22. sor:
 
Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt.
 
Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt.
  
# '''Készítsünk egy csészényi, laza hosszú kávét!'''
+
# Készítsünk egy csészényi, laza hosszú kávét!
# '''Egy nagyobb csészébe üssünk bele egy db tojás sárgáját!'''
+
# Egy nagyobb csészébe üssünk bele egy db tojás sárgáját!
# '''A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel és a cukorral!'''
+
# A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel és a cukorral!
# '''Adjuk hozzá a kávét!'''
+
# Adjuk hozzá a kávét!
# '''Adjuk hozzá a konyakot!'''
+
# Adjuk hozzá a konyakot!
 +
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
30. sor: 33. sor:
 
* Az egyszerű melange esetében a rétegek elválasztásához használhatunk kiskanalat is. Ebben az esetben a réteg fölé nagyon közel tartva a kiskanálba engedjük az italokat, hagyjuk túlcsorogni és közben folyamatosan emeljük feljebb és feljebb a kanalat.
 
* Az egyszerű melange esetében a rétegek elválasztásához használhatunk kiskanalat is. Ebben az esetben a réteg fölé nagyon közel tartva a kiskanálba engedjük az italokat, hagyjuk túlcsorogni és közben folyamatosan emeljük feljebb és feljebb a kanalat.
 
* A cukor és méz mennyiségét egyik kávénál sem kell komolyan venni, ezt az összetevőt ízlés szerint adagolhatjuk.
 
* A cukor és méz mennyiségét egyik kávénál sem kell komolyan venni, ezt az összetevőt ízlés szerint adagolhatjuk.
* Az elkészítésükhöz használt tej legyen jó minőségű, és zsíros. Így tényleg sikerülni fognak a csíkok az egyszerű melange-nál.
+
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
67. sor: 70. sor:
 
* [http://www.nosalty.hu/recept/regi-becsi-melange Régi bécsi melange]
 
* [http://www.nosalty.hu/recept/regi-becsi-melange Régi bécsi melange]
 
* [http://metropolita.hu/2009/04/07/gozolgo-inyenc-kave-melange-keszitsd-el/ Gőzölgő ínyenc kávé: Melange]
 
* [http://metropolita.hu/2009/04/07/gozolgo-inyenc-kave-melange-keszitsd-el/ Gőzölgő ínyenc kávé: Melange]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)