Marhapörköltet készíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell marhapörköltet készíteni?

Marhaporkolt.jpg

A marhapörkölt a nyári bográcsozás sztárja, kenyeret, tarhonyát, kovászos uborkát fogyasztunk mellé leggyakrabban. Most egy klasszikus marhapörkölt receptet mutatunk, melyet vízzel készítünk, viszont egy kis vörösborral még intenzívebb ízharmóniának lehetünk élvezői!


Lépések

  1. Kockázd fel a vöröshagymát!
  2. Vágd fel a húst 2x2 cm-es darabokra!
  3. Olvaszd meg a lábosban a zsírt, majd fonnyaszd meg raja a hagymát!
  4. Rakd rá a húst is, és jól forgasd meg a hagymában! Pirítsd addig, amíg a hús ki nem fehéredik, majd sózd, és add hozzá a pirospaprikát is.
  5. Adj a husihoz 1-2 dl vizet, valamint a borsot és a köményt! Jól forgasd össze, és lassú tűzön főzd puhára 3-4 óra alatt.
  6. Ha elfő a víz, pótoljuk!
  7. Kb. 2 és fél, 3 óra elteltével dobjuk a húshoz a felkockázott paradicsomot és paprikát, valamint a felaprított fokhagymát.
  8. Folyamatosan kevergetve és a vizet pótolva főzd készre a pörköltet kb. 30-50 perc alatt!


Tippek

  • A 3-4 óra főzési időben fedő nélkül főzzük a pörköltet!
  • Figyeljük, mennyi víz van a pörkölt alatt, ha elfő, pótoljuk mindig 1-2 dl-rel.
  • Önthetünk néha víz helyett vörösbort is a husihoz!
  • A legjobbat akkor tesszük a marhapörkölttel, ha bográcsban készítjük el!


Amire szükséged lehet

  • 3 ek. zsír
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 800 g marhalábszár
  • 3 ek. pirospaprika
  • 1 tk. só
  • bors (ízlés szerint)
  • 1 tk. egész római kömény
  • víz
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma


Figyelmeztetések

  • Az utolsó fél órában nagyon hirtelen és könnyen leéghet a pörkölt, ezért sokszor kell kevergetni és folyamatosan pótolni kell az elfőtt vizet!
  • Tartsuk szem előtt a régi mondást: amelyik bor nem elég jó, hogy megigyuk, ne használjuk a főzéshez sem!


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS