Marhapörköltet készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2015. január 8., 15:32-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell marhapörköltet készíteni? == left|300px A marhapörkölt a nyári bográcsozás sztárja, kenyeret, tarhonyát, kovászos u…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell marhapörköltet készíteni?

Marhaporkolt.jpg

A marhapörkölt a nyári bográcsozás sztárja, kenyeret, tarhonyát, kovászos uborkát fogyasztunk mellé leggyakrabban. Most egy klasszikus marhapörkölt receptet mutatunk, melyet vízzel készítünk, viszont egy kis vörösborral még intenzívebb ízharmóniának lehetünk élvezői!


[szerkesztés] Lépések

  1. Kockázd fel a vöröshagymát!
  2. Vágd fel a húst 2x2 cm-es darabokra!
  3. Olvaszd meg a lábosban a zsírt, majd fonnyaszd meg raja a hagymát!
  4. Rakd rá a húst is, és jól forgasd meg a hagymában! Pirítsd addig, amíg a hús ki nem fehéredik, majd sózd, és add hozzá a pirospaprikát is.
  5. Adj a husihoz 1-2 dl vizet, valamint a borsot és a köményt! Jól forgasd össze, és lassú tűzön főzd puhára 3-4 óra alatt.
  6. Ha elfő a víz, pótoljuk!
  7. Kb. 2 és fél, 3 óra elteltével dobjuk a húshoz a felkockázott paradicsomot és paprikát, valamint a felaprított fokhagymát.
  8. Folyamatosan kevergetve és a vizet pótolva főzd készre a pörköltet kb. 30-50 perc alatt!


[szerkesztés] Tippek

  • A 3-4 óra főzési időben fedő nélkül főzzük a pörköltet!
  • Figyeljük, mennyi víz van a pörkölt alatt, ha elfő, pótoljuk mindig 1-2 dl-rel.
  • Önthetünk néha víz helyett vörösbort is a husihoz!
  • A legjobbat akkor tesszük a marhapörkölttel, ha bográcsban készítjük el!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 3 ek. zsír
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 800 g marhalábszár
  • 3 ek. pirospaprika
  • 1 tk. só
  • bors (ízlés szerint)
  • 1 tk. egész római kömény
  • víz
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az utolsó fél órában nagyon hirtelen és könnyen leéghet a pörkölt, ezért sokszor kell kevergetni és folyamatosan pótolni kell az elfőtt vizet!
  • Tartsuk szem előtt a régi mondást: amelyik bor nem elég jó, hogy megigyuk, ne használjuk a főzéshez sem!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS