Majonézt készíteni házilag

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell majonézt készíteni?

Majonez.jpg

A házilag készített majonéz sokkal közelebb áll az eredeti francia recepthez, finomabb az íze, ezért érdemes vele egy kicsit dolgozni. Rendkívül jó ötlet, ha például vendégeink érkeznek, akiket szeretnénk egy ízletes vacsorával elkápráztatni vagy szerelmünket akarjuk meglepni egy kis finomsággal. A dicséret biztos nem fog elmaradni!

Lépések

  1. Minden hozzávalót jó előre hűtőszekrényben lehűtünk. Ettől lesz igazán krémes a majonézünk.
  2. Válasszuk szét a tojásokat, mert csak a sárgájára lesz szükségünk!
  3. A tojássárgáját tegyük egy tálba, adjuk hozzá a mustárt, a cukrot és a sót! Robotgéppel keverjük kb. egy percig, hogy kissé habos legyen, és a színe halvány sárgára változzon!
  4. Cseppenként vagy vékony sugárban öntsük hozzá az olajat, figyelve arra, hogy mindig felvegye a krém a beleöntött olajat! 5-10 másodpercenként hagyjuk abba az olaj hozzáadását, és keverjük el egy kicsit magában is! Akkor van kész, ha elválik az edény falától, és már egyáltalán nem krémszerű.
  5. Adjuk hozzá a citromlevet is, és keverjük el vele!

Tippek

  • Az olívaolajtól erősebb és karakteresebb lesz a házi majonéz, vagyis finomabb. Az olívaolaj aránya 10-15 % legyen.
  • A citromlével együtt adhatunk hozzá némi frissen őrölt borsot is ízlés szerint.
  • Mivel a hozzávalókat már előre lehűtöttük, az elkészült majonéz azonnal fogyasztható.
  • Ha nagyobb mennyiséget készítünk, és aznap nem használjuk fel az egészet, a majonéz elkészülte után egy kevés forró vizet keverjünk hozzá - így hűtőszekrényben néhány napig is eltartható!
  • Legjobb megoldás, ha először fél adagot készítünk a következők miatt: Ha az első adag nem állna össze, félretesszük. Elkészítjük a másik felét, és ha az sikerül, hozzákeverhetjük az első felét, úgy már sikerülni fog.

Amire szükséged lehet

  • 4 tojás sárgája
  • 1 teáskanál só
  • ¾ teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál mustár
  • 3 teáskanál citromlé
  • 350 ml étolaj
  • 50 ml extra szűz olívaolaj

Figyelmeztetések

  • Csak nagyon friss tojásokat használjunk, és alaposan mossuk meg őket!
  • Ha az olívaolajból a fenti aránynál többet teszünk bele, az már túl erős lesz, és így elnyomja a majonéz eredeti ízét.
  • A tojáshoz először mindig a mustárt adjuk hozzá, s csak utána az olajat! Így biztos a siker: a majonéz nem esik szét.
  • Megállás nélkül, folyamatosan keverni kell, hogy összeálljon!

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka