Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Maceszgombócot készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen Wezo (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 1., 07:44-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell {{PAGENAME}}?)

Hogyan kell Maceszgombócot készíteni?

Maceszgomboc.jpg

A macesz vagy pászka, egy klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyeret jelent. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül talán a legismertebb a levesbetétként felhasznált maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak.

Lépések

  1. A maceszt két részre osztjuk.
  2. Az egyik felét kevés hideg vízbe áztatjuk, a másik felét később apróra zúzzuk.
  3. Egy keverőedényben a tojást összekeverjük a libazsírral úgy, hogy kicsit habos legyen.
  4. Ehhez hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát és jól összedolgozzuk
  5. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
  6. A különleges összetevő a lereszelt gyömbér, amit szintén hozzáadunk.
  7. Egyes receptekben az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
  8. Ekkor az összetört maceszt hozzáadjuk az eddig elkészült masszához, de csak annyit, hogy összeálljon a tészta.
  9. Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű gombócokat gyúrt és hagyta őket állni 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb fél-egy órás állásokat ír.
  10. Ezután a pihentetett gombócokat ki kell főzni, klasszikusan abban a forró húslevesben, amihez készítettük.
  11. Majd megesszük! :)


Tippek

  • Libazsírt kell használni.
  • Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével
  • A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre


Amire szükséged lehet

  • 20-25 dkg pászkára, attól függően mennyi összetörtet vesz fel a tészta
  • 4 evőkanál libazsírra
  • 4 tojásra
  • Sóra
  • Borsra
  • Reszelt gyömbérre
  • Esetleg petrezselyemzöldre
  • Húslevesre


Figyelmeztetések

  • Elsőre nem biztos, hogy sikerül eltalálni a pontos arányokat


Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Wezo