Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Müzliszeletet készíteni otthon

A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. október 15., 10:00-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell müzliszeletet készíteni otthon? == right|250pxMagát a müzlit eredetileg kórházi ételnek találta fel Maximilian Bircher-Benne…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell müzliszeletet készíteni otthon?

Müzli .jpg

Magát a müzlit eredetileg kórházi ételnek találta fel Maximilian Bircher-Benner svájci orvos 1900 tájékán. A müzli elkészíthető bármilyen gabonából és gyümölcsből, így rendkívül tápláló, rostokban gazdag, tehát jót tesz az emésztésnek és a beteg gyomornak. Manapság szalagon gyártják, és többféle márka verseng megannyi ízesítéssel a vásárlókért. A következő recepttel azonban otthon is elkészíthető ez a könnyű csemege. A müzliszelet házi változata sokkal egészségesebb a boltok polcain lévőknél, hiszen nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, ízfokozókat, cukrot és tartósítószert.

Lépések

  1. Állítsd össze magadnak, miből álljon a házi készítésű müzliszeleted! Nagyobb szemű gabonapehely mindenképp kell hozzá, valamint olajos magvak és aszalt gyümölcsök.
    • A 100 g gabonapelyhet összeállíthatod a következőkből: zabpehely, puffasztott gabonapehely, rozs, árpa stb.
    • 50 g maghoz sokféléből alakíthatod ki a saját variációdat. Természetesen többféle összetételűvel is kísérletezhetsz, attól függően, miket szeretsz. A magok aránya a következő legyen: 20 g a kisebbekből és 30 g nagyobbakból.
      • A kisebbek: lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag stb.
      • A nagyobbak: dió, kesudió, mandula, mogyoró, pisztácia stb.
    • 50 g aszalt gyümölcsöt kell még összeválogatnod, hogy teljes legyen az alapanyagok listája. Bármilyen aszalt gyümölcs megfelel: szilva, füge, datolya, sárgabarack, mazsola, banán, alma stb.
  2. Pirítsd meg a választott magokat! A diót és a kisebb magokat mindenképp.
  3. Melegítsd fel a tűzhelyen egy edényben a mézet!
  4. Míg melegszik a méz, vágd fel apróra a nagyobb magokat és a választott aszalt gyümölcsöket!
  5. Keverd össze a gabonákat, a magokat és a gyümölcsöket!
  6. Öntsd bele a száraz keveréket a meleg mézbe!
  7. Alaposan keverd el, és hagyd állni a tűzről levéve! Így a gabonapehely és a magok jól megszívják magukat mézzel.
  8. Tegyél sütőpapírt egy kisebb tepsibe vagy üvegtálba, majd egyengesd bele a folyós masszát!
  9. Tegyél rá nehezéket vagy a mindig vizes kezeddel formázd meg a massza magasságát, hogy egyenletes legyen!
  10. Hagyd szikkadni legalább egy fél napot!
  11. Mikor teljesen kihűlt és összeállt a massza, késsel darabold fel egyétkezéses szeletekre!


Tippek

  • Ha valami igazán extrát szeretnél magadnak, akkor étcsokoládét is adhatsz hozzá adalékként.
  • Gyerekekkel könnyű megszerettetni ezt a csemegét, ha az elkészült szeleteket csokiba mártod vagy legalább az egyik felét. A csokoládé bevonat sokkal szimpatikusabb tud lenni a gyerkőcök számára.
  • A gyümölcsökön és magokon kívül ízesítheted még masszádat az extrább ízélményekért fahájjal, karácsonyi fűszerkeverékkel, kókuszreszelékkel stb.
  • Sütőben is elkészíthető a müzliszelet. Ilyenkor 2 egész almával pépesíted turmixgépben az apróra vágott magok és aszalt gyümölcsök nagy részét. Ezt a pépet kevered össze a megmaradt maggal és mézzel egy tálban. Ez a massza kerül majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és mehet is az előmelegített, nem túl meleg sütőbe kb. 20 percre!


Amire szükséged lehet

  • 100 g gabonapehely bármilyen összeállításban
  • 30 g nagyobb mag bármilyen összeállításban
  • 20 g kisebb mag bármilyen összeállításban
  • 140-150 g méz
  • 50 g aszalt gyümölcs bármilyen összeállításban
  • kisebb tepsi
  • sütőpapír
  • edény a méz melegítéséhez


Figyelmeztetések

  • A mézzel készült, sütés nélküli variáció nem igényel egyéb tartósítást (hűtőszekrény), viszont tartsd légmentesen záródó helyen, pl. süteményes fémdobozban! Különben megszívja magát vízzel, és elveszti kellemes ízét.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah