Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Mézeskalácsot sütni

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2011. december 13., 16:17-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szerkesztés Hogyan kell mézeskalácsot sütni?

Mezeskalacs.jpg

A mézeskalács sokunk számára a karácsony elmaradhatatlan kelléke: az egész házat belengő illata mindenkiben ünnepi hangulatot kelt. A finom süteménynek nem csak a rokonok megvendégelésekor látjuk hasznát, hanem kedves ajándékként is szolgálhat, a karácsonyfára vagy fenyőágakra akasztva pedig dekoratív dísz válik belőle.

Szerkesztés Lépések

  1. Szerezzük be és mérjük ki egy nagy keverőtálba az alábbi hozzávalókat:
    • 1 kg liszt
    • 50 dkg méz
    • 30 dkg kristálycukor
    • 20 dkg margarin
    • 4 dkg mézeskalács fűszerkeverék vagy vegyes fűszer (szegfűszeg, fahéj, ánizs, szerecsendió porrá őrölve)
    • 2 dkg szalalkáli
    • 1 dkg sütőpor
    • 3 tojássárgája és egy egész tojás
  2. Kezdjük el gyúrni a hozzávalókat, és dagasszuk addig, amíg homogén masszát kapunk. Ne ijedjünk meg, ha az elején morzsalékos a tészta, ha a margarin felolvad, valamint a méz és a tojás egyenletesen elkeveredik, össze fog állni!
  3. Ezután a tésztát hűvös helyen legalább néhány órán át pihentessük – de akár több napot, vagy egy hetet is várhatunk az elkészítésével.
  4. A tésztát ezután két vagy három részre osztjuk, és adagonként még egyszer, alaposan átgyúrjuk egy meglisztezett gyúródeszkán. Kis cipót vagy egy hosszabb rudat formálunk belőle (kinek hogy kényelmesebb), majd sodrófával addig nyújtjuk, amíg a tészta minden pontján 4-6 milliméter vastag lesz. Ügyeljünk arra, hogy a tészta alatt – ha vékonyan is, de mindig – legyen liszt, különben a gyúródeszkára ragad és nem tudjuk szépen kiszaggatni.
  5. A sütőt 180 fokra állítjuk és begyújtjuk, hogy felmelegedjen, mire a sütésre kerül a sor.
  6. A mézeskalács tésztából ezután tetszés szerinti formákat vágunk ki. Az üzletekben számtalan karácsonyi formát lehet kapni, de ha épp nem áll rendelkezésünkre ilyen, pohárral vagy pogácsaszaggatóval is készíthetünk kör alakú süteményeket, vagy éles késsel is kivághatunk bizonyos formákat.
  7. A kiszaggatott, kivágott formákat egy sütőpapírral bélelt (esetleg kivajazott) tepsibe rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze. Ezután a sütőbe tesszük, és pár perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a színe szép aranybarnára változik.
  8. Ha a mézeskalács teljesen kihűlt, díszítsük fehér mázzal: ehhez kézi habverővel vagy fakanállal (de semmiképpen sem robotgéppel) keverjünk ki 1 tojásfehérjét 20 dkg cukorral, majd töltsük egy papír tölcsérbe vagy műanyag habzsákba, amelynek a csúcsát kiszúrjuk, kivágjuk. Ezen átnyomva vékony csíkot tudunk rajzolni a süteményekre a mázzal.

Szerkesztés Mézeskalács házikó készítése

  1. A fentiek szerint készítsük el a mézeskalács tésztát.
  2. Amíg a tészta „pihen”, tervezzük meg a mézeskalács házikót: rajzoljuk meg fotókartonra a ház alapját, oldalfalait és tetejét alkotó darabokat, majd vágjuk körbe a sablonokat.
  3. A kinyújtott tésztából vágjuk ki a házikóhoz szükséges darabokat. A maradék tésztát felhasználhatjuk díszítésre (például készíthetünk kerítést a ház oldalához, vagy vékonyra nyújtott darabokkal keretezhetjük az ajtót, ablakokat is).
  4. Ha dekor cukrot, vagy mandulát használnánk még a díszítéshez, azt is belenyomkodhatjuk sütés előtt a tésztába.
  5. Süssük ki a házikó darabjait előmelegített sütőben, és készítsük el a fehér mázat a díszítéshez.
  6. Állítsuk össze a házikót. Ragasztóanyagként a fehér díszítőmázat használhatjuk, vagy karamellt is készíthetünk. Először az egyik oldalfalat ragasszuk az alaphoz, majd haladjunk körbe, és a tetővel fejezzük be az építményt.
  7. Végül díszítsük ízlés szerint a fehér mázzal a kész mézeskalács házikót.
  • Ha a nyers tésztát több napig pihentetjük, érdemes celofánba csomagolni, nehogy kiszáradjon.
  • A mézeskalács kiszaggatása során használt formákat vagy poharat, kést időnként szórjuk be egy kis liszttel, így a tészta nem ragad hozzá.
  • Ha nem akarunk bajlódni azzal, hogy a mézeskalácsokat egyesével, fehér mázzal is kidíszítsük, akkor a sütés előtt nyomkodjunk a tésztába dekor cukrot vagy magokat (pl. mandulát).
  • A megadott mennyiségek egy jó adag mézeskalács készítéséhez elegendők, amelynek kisütése viszonylag időigényes (pusztán amiatt, hogy nem egyben sütjük meg a tésztát). A sütési időt lerövidíthetjük, ha három tepsivel dolgozunk: a kiszaggatott mézeskalács-darabokat egyszerre tegyük az egyik tepsibe, míg egy másikban sül a sütemény, a harmadikban pedig az előző adag hűl ki éppen. Amint ez utóbbi süteményeket már kézzel is meg lehet fogni, szedjük ki lapáttal egy nagy tálcára, majd kezdjük el beletenni az újabb adagot.
  • A mézeskalácsot hetekkel karácsony előtt is elkészíthetjük, mert sokáig eláll. Tartsuk hűvösebb helyen, és tegyük jól záródó fémdobozba, így nem keményedik meg. Ha erre nincs lehetőségünk, fogyasztás előtt tegyük párásabb helyre vagy tegyünk mellé egy kis tálkában vizet, így újra megpuhul.

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • A sütőből kivett sütemények eleinte tűzforróak, ne fogjuk meg őket puszta kézzel! Tegyük a tepsit rácsra vagy valamilyen hőálló felületre, és pár perc után már a sérülés kockázata nélkül szedhetjük ki a mézeskalácsot.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • A mézeskalács tésztájához:
    • 1 kg liszt
    • 50 dkg méz
    • 30 dkg kristálycukor
    • 20 dkg margarin
    • 4 dkg mézeskalács fűszerkeverék vagy vegyes fűszer (szegfűszeg, fahéj, ánizs, szerecsendió porrá őrölve)
    • 2 dkg szalalkáli
    • 1 dkg sütőpor
    • 3 tojássárgája és egy egész tojás
  • A fehér mázhoz:
    • 1 tojásfehérje
    • 20 dkg cukor
  • Az elkészítés során szükségünk lesz még az alábbiakra:
    • Kevés liszt a gyúródeszkára
    • Gyúródeszka, sodrófa
    • Tepsi
    • Sütőpapír vagy vaj a tepsi kikenéséhez
    • Papírtölcsér vagy műanyag habzsák a fehér máz felviteléhez
    • Esetleg dekor cukor, magok a díszítéshez

Szerkesztés Kapcsolódó videók

Szerkesztés Források, hivatkozások

  • Saját recept

Az oldal szerzői

JViki