Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Mézeskalácsot sütni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
20. sor: 20. sor:
 
# A tésztát ezután két vagy három részre osztjuk, és adagonként még egyszer, alaposan átgyúrjuk egy meglisztezett gyúródeszkán. Kis cipót vagy egy hosszabb rudat formálunk belőle (kinek hogy kényelmesebb), majd sodrófával addig nyújtjuk, amíg a tészta minden pontján 4-6 milliméter vastag lesz. Ügyeljünk arra, hogy a tészta alatt – ha vékonyan is, de mindig – legyen liszt, különben a gyúródeszkára ragad és nem tudjuk szépen kiszaggatni.
 
# A tésztát ezután két vagy három részre osztjuk, és adagonként még egyszer, alaposan átgyúrjuk egy meglisztezett gyúródeszkán. Kis cipót vagy egy hosszabb rudat formálunk belőle (kinek hogy kényelmesebb), majd sodrófával addig nyújtjuk, amíg a tészta minden pontján 4-6 milliméter vastag lesz. Ügyeljünk arra, hogy a tészta alatt – ha vékonyan is, de mindig – legyen liszt, különben a gyúródeszkára ragad és nem tudjuk szépen kiszaggatni.
 
# A sütőt 180 fokra állítjuk és begyújtjuk, hogy felmelegedjen, mire a sütésre kerül a sor.
 
# A sütőt 180 fokra állítjuk és begyújtjuk, hogy felmelegedjen, mire a sütésre kerül a sor.
# A mézeskalács tésztából ezután tetszés szerinti formákat vágunk ki. Az üzletekben számtalan karácsonyi formát lehet kapni, de ha épp nem áll rendelkezésünkre ilyen, pohárral vagy pogácsaszaggatóval is készíthetünk kör alakú süteményeket, vagy éles késsel is kivághatunk bizonyos formákat.
+
# A mézeskalács tésztából ezután tetszés szerinti formákat vágunk ki. Az üzletekben számtalan karácsonyi formát lehet kapni, de ha épp nem áll rendelkezésünkre ilyen, pohárral vagy pogácsaszaggatóval is készíthetünk kör alakú süteményeket, vagy éles késsel is kivághatunk bizonyos formákat (lásd még: tippek).
 
# A kiszaggatott, kivágott formákat egy sütőpapírral bélelt (esetleg kivajazott) tepsibe rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze. Ezután a sütőbe tesszük, és pár perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a színe szép aranybarnára változik.
 
# A kiszaggatott, kivágott formákat egy sütőpapírral bélelt (esetleg kivajazott) tepsibe rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze. Ezután a sütőbe tesszük, és pár perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a színe szép aranybarnára változik.
 
# Ha a mézeskalács teljesen kihűlt, díszítsük fehér mázzal: ehhez kézi habverővel vagy fakanállal (de semmiképpen sem robotgéppel) keverjünk ki 1 tojásfehérjét 20 dkg cukorral, majd töltsük egy papír tölcsérbe vagy műanyag habzsákba, amelynek a csúcsát kiszúrjuk, kivágjuk. Ezen átnyomva vékony csíkot tudunk rajzolni a süteményekre a mázzal.
 
# Ha a mézeskalács teljesen kihűlt, díszítsük fehér mázzal: ehhez kézi habverővel vagy fakanállal (de semmiképpen sem robotgéppel) keverjünk ki 1 tojásfehérjét 20 dkg cukorral, majd töltsük egy papír tölcsérbe vagy műanyag habzsákba, amelynek a csúcsát kiszúrjuk, kivágjuk. Ezen átnyomva vékony csíkot tudunk rajzolni a süteményekre a mázzal.
38. sor: 38. sor:
 
* Ha a nyers tésztát több napig pihentetjük, érdemes celofánba csomagolni, nehogy kiszáradjon.
 
* Ha a nyers tésztát több napig pihentetjük, érdemes celofánba csomagolni, nehogy kiszáradjon.
 
* A mézeskalács kiszaggatása során használt formákat vagy poharat, kést időnként szórjuk be egy kis liszttel, így a tészta nem ragad hozzá.
 
* A mézeskalács kiszaggatása során használt formákat vagy poharat, kést időnként szórjuk be egy kis liszttel, így a tészta nem ragad hozzá.
* Ha nem akarunk bajlódni azzal, hogy a mézeskalácsokat egyesével, fehér mázzal is kidíszítsük, akkor a sütés előtt nyomkodjunk a tésztába dekor cukrot vagy magokat (pl. mandulát).
+
* Ha nem akarunk bajlódni azzal, hogy a mézeskalácsokat egyesével, fehér mázzal is kidíszítsük, akkor a sütés előtt nyomkodjunk a tésztába dekor cukrot vagy magokat (pl, mandulát).
 
* A megadott mennyiségek egy jó adag mézeskalács készítéséhez elegendők, amelynek kisütése viszonylag időigényes (pusztán amiatt, hogy nem egyben sütjük meg a tésztát). A sütési időt lerövidíthetjük, ha három tepsivel dolgozunk: a kiszaggatott mézeskalács-darabokat egyszerre tegyük az egyik tepsibe, míg egy másikban sül a sütemény, a harmadikban pedig az előző adag hűl ki éppen. Amint ez utóbbi süteményeket már kézzel is meg lehet fogni, szedjük ki lapáttal egy nagy tálcára, majd kezdjük el beletenni az újabb adagot.
 
* A megadott mennyiségek egy jó adag mézeskalács készítéséhez elegendők, amelynek kisütése viszonylag időigényes (pusztán amiatt, hogy nem egyben sütjük meg a tésztát). A sütési időt lerövidíthetjük, ha három tepsivel dolgozunk: a kiszaggatott mézeskalács-darabokat egyszerre tegyük az egyik tepsibe, míg egy másikban sül a sütemény, a harmadikban pedig az előző adag hűl ki éppen. Amint ez utóbbi süteményeket már kézzel is meg lehet fogni, szedjük ki lapáttal egy nagy tálcára, majd kezdjük el beletenni az újabb adagot.
 
* A mézeskalácsot hetekkel karácsony előtt is elkészíthetjük, mert sokáig eláll. Tartsuk hűvösebb helyen, és tegyük jól záródó fémdobozba, így nem keményedik meg. Ha erre nincs lehetőségünk, fogyasztás előtt tegyük párásabb helyre vagy tegyünk mellé egy kis tálkában vizet, így újra megpuhul.
 
* A mézeskalácsot hetekkel karácsony előtt is elkészíthetjük, mert sokáig eláll. Tartsuk hűvösebb helyen, és tegyük jól záródó fémdobozba, így nem keményedik meg. Ha erre nincs lehetőségünk, fogyasztás előtt tegyük párásabb helyre vagy tegyünk mellé egy kis tálkában vizet, így újra megpuhul.
77. sor: 77. sor:
  
 
* Saját recept
 
* Saját recept
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)